Ανακοίνωση του Συνδικάτου για τις εξελίξεις στο Μενίδι

Η κατάσταση στο Μενίδι, στον Δήμο που δουλεύουμε και ζούμε, όσο περνάνε οι μέρες γίνεται, όλο και περισσότερο ασφυκτική. Με την αύξηση των κρουσμάτων, ενώ βρισκόμαστε ήδη μία βδομάδα εφαρμογής “σκληρού lockdown”.

Η κυβέρνηση ενισχύει την αστυνομοκρατία αντί να ενισχύσει το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής, που και πριν την πανδημία ήταν ανεπαρκές. Αγνοεί επιδεικτικά τα γεμάτα ΜΜΜ που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Στα σχολεία οι μαθητές εξακολουθούν να είναι πολλοί ανά τμήμα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, κάνει πλάτες στους εργοδότες της περιοχής για να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδη. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος από ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ, στους χώρους δουλειάς, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι είναι στοιβαγμένοι και δουλεύουν συνεχόμενα υπερωρίες. Έχει αυξηθεί η εντατικοποίηση. Ενώ μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι εταιρείες βγάζουν εργαζόμενους σε αναστολή και συνεχίζουν να κάνουν απολύσεις. 

Και ενώ ισχύουν όλα τα παραπάνω, κυβέρνηση και εργοδοσία, για να κρύψουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε για την δικής μας “ατομική ευθύνη”.

Το Συνδικάτο μας συμμετέχοντας στην κοινή προσπάθεια μαζί με τα άλλα σωματεία, απαιτούμε τώρα πριν να είναι αργά:

 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας
 • Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 • Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
 • Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
 • Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
 • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί κ.λπ.) των εργαζόμενων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.
 • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
 • Θωράκιση του μοναδικού Κέντρου Υγείας της περιοχής με επαρκές ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με ταυτόχρονη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.
 • Μέτρα για τα σχολεία, 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού, Ατομικά Μέσα Προστασίας σε όλα τα σχολεία.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ερχόμαστε όλοι σε επαφή με τα σωματεία μας.

Καλούμε σε:

 • παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΕΚ Αγίου Στεφάνου την Πέμπτη 28 Γενάρη στις 9:00
 • κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών την Παρασκευή 29 Γενάρη στις 16:30
 • κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας την Δευτέρα 3 Φλεβάρη στις 16:00

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.