Για το επικουρικό ταμείο του κλάδου του φαρμάκου

Από το 1992 ως το 2010 ψηφίστηκαν διαδοχικά δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι από όλες τις κυβερνήσεις, είτε  Νέας Δημοκρατίας, είτε ΠΑΣΟΚ, που  εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση. Συνοπτικά περιελάμβαναν αυξήσεις στα όρια ηλικίας, ενοποιήσεις Ταμείων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Μία από τις σημαντικότερες «μεταρρυθμίσεις» ήταν ο νόμος Ρέππα (ΠΑΣΟΚ) 3029/2002, όπου θεσμοθετείται στην Ελλάδα η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων. Από το 2010 και μπαίνοντας για τα καλά στην καπιταλιστική κρίση στη χώρα, έχουμε μία πρωτοφανή επίθεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα με την ψήφιση αλλεπάλληλων αντιασφαλιστικών νόμων.

Στον κλάδο του φαρμάκου η επίθεση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την μετατροπή του Ταμείου  Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ)  από ΝΠΔΔ σε επαγγελματικό ταμείο – ΝΠΙΔ.

Από την 1η του Μάρτη 2013 το επικουρικό μας ταμείο μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο 4052/2012. Η απόφαση αυτή που υπογράφηκε από τον τότε Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, είχε τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, της ΓΣΕΕ, των εργοδοτών του κλάδου και των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ, που ελέγχουν στον κλάδο τη διασπαστική Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

Η μετατροπή του ταμείου σε ΝΠΙΔ αποτέλεσε την πλήρη εφαρμογή  αντιασφαλιστικού νόμου του 2ου μνημονίου και έφερε από την πρώτη στιγμή μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, καθώς και κατάργηση των μέχρι τότε παροχών σε ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, όπως οι κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια.

Αυτές οι δυνάμεις πανηγύριζαν τότε, γιατί το «όνειρο έγινε πραγματικότητα», το ταμείο «ξαναγύρισε σε αυτούς που το έφτιαξαν». Το μόνο που έγινε πραγματικότητα, όμως, ήταν τα δικά τους σχέδια για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα και την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, που χρόνια προσπαθούσαν να υλοποιήσουν μαζί με την εργοδοσία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που δημιούργησαν με το δικό τους ιδρώτα, με τα δικά τους χρήματα, το επικουρικό ταμείο του κλάδου, πήραν πίσω ταμείο:

  • Επαγγελματικής και όχι επικουρικής ασφάλισης.
  • Προκαθορισμένων εισφορών αλλά μη εγγυημένων παροχών.
  • Με κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
  • Χωρίς καμιά κρατική εγγύηση.
  • Χωρίς καμιά εξασφάλιση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Με δραματικές μειώσεις στις συντάξεις.

Οι μειώσεις κατά 10% κάθε έτος από το 2013 ως σήμερα, έχουν αφαιρέσει από τους συνταξιούχους του ΤΕΑΥΦΕ πάνω από το 80% του ποσού της σύνταξης που έπαιρναν πριν τη μετατροπή του ταμείου σε επαγγελματικό, με αποτέλεσμα μια μέση σύνταξη των 500 ευρώ να έχει φτάσει στα 100! Όσο για το εφάπαξ μειώθηκε κατά 63%, δηλ. ένα μέσο εφάπαξ των 10.000 ευρώ, έχει φτάσει στα 3.500!

Όλα αυτά, στο όνομα της «βιωσιμότητας» του Ταμείου και της «εξασφάλισης» των μελλοντικών συνταξιούχων, κατ’ εφαρμογή της αρχικής αναλογιστικής μελέτης του 2012, με βάση την οποία το ΤΕΑΥΦΕ μετατράπηκε σε επαγγελματικό ταμείο, αλλά και των αναλογιστικών μελετών που ακολούθησαν.

Η κεφαλαιοποίηση του επαγγελματικού ταμείου, για την οποία πανηγυρίζει η Διοίκησή του, η οποία απαρτίζεται από «συνδικαλιστές» του κλάδου που πρωτοστάτησαν στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα του πετσοκόμματος των συντάξεων.

Ταυτόχρονα «άνοιξε» και το ζήτημα της «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου, από μια «αόρατη» «επενδυτική επιτροπή», για την οποία η Διοίκηση έχει προχωρήσει σε αγωγές εξώσεως όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και συνταξιούχων του κλάδου που στεγάζονται, μισθώνοντας γραφεία, για δεκαετίες, στο κτίριο του Ταμείου στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Τα Επαγγελματικά Ταμεία δεν έχουν καμία σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση, λειτουργούν με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας και της βιωσιμότητας, ενώ υπακούουν, σύμφωνα με την αντιασφαλιστική νομοθεσία, στη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», όπως όλα τα Ταμεία.

Το κλαδικό μας συνδικάτο και η ομοσπονδία μας, ΟΕΦΣΕΕ, αντιπάλεψαν από την πρώτη στιγμή τη μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου του κλάδου σε ΝΠΙΔ, τασσόμενοι στον αγώνα για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, κύριας και επικουρικής.

Όσο για τις όψιμες «αντιπαραθέσεις» των συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, στον κλάδο, για το ποιός και πώς θα διαχειριστεί καλύτερα την αρνητική κατάσταση που όλοι μαζί δημιούργησαν, στηρίζοντας και υλοποιώντας ως λαγοί την αντιασφαλιστική νομοθεσία, δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Τα συμφέροντα και οι ανάγκες μας διασφαλίζονται με την πάλη για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας.

Η δική μας προοπτική είναι: ένα ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.

Γιάννης Βασιλός

Γραμματέας του Κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής

Μέλος του ΔΣ της ΟΕΦΣΕΕ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.