Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη Hellenica

Την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, το συνδικάτο μας και η ομοσπονδία φαρμάκου, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τη διοίκηση της Hellenica. Αιτία της συνάντησης ήταν οι απολύσεις συναδέλφων στο εργοστάσιο και αισθητικών, καθώς και το θέμα της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Η διοίκηση μας απάντησε πως αρκετές απολύσεις ήταν «συναινετικές» και ότι έγιναν λόγω  της πτώσης τζίρου που είχε η εταιρεία εξαιτίας του lockdown και του κλεισίματος καταστημάτων καλλυντικών και κομμωτηρίων, που αποτελούν σημεία πώλησης των προϊόντων της Hellenica. Όσο αφορά τις αναστολές συμβάσεων στο εργοστάσιο η εταιρεία  μας ενημέρωσε πως τις θεωρεί αναγκαστικές, και πως διατηρεί μόνο το κομμάτι παραγωγής που αφορά τις εξαγωγές, μιας και η εγχώρια ζήτηση για καλλυντικά έχει μειωθεί.

Στην ερώτηση μας, αν η εταιρεία εγγυάται τις θέσεις εργασίας, δε πήραμε καμία απάντηση. Στο αίτημα που θέσαμε στη διοίκηση, να βρει τρόπο ώστε να συμπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, πέρα των 534 ευρώ που λαμβάνουν, ώστε να φτάσει κοντά στο μηνιαίο μισθό τους, η απάντηση ήταν πως θα το σκεφτούν.

Εμείς πάλι, καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν καλά και να βγάλουν συμπεράσματα. Όταν με τη δουλειά τους συνέβαλλαν αποφασιστικά στην αύξηση του τζίρου της εταιρείας, είχαν μερίδιο από την κερδοφορία της; Προφανώς και όχι! Τώρα λοιπόν, γιατί καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται; Το περίφημο « οικογενειακό κλίμα» που επικαλείται η εταιρεία, ποσό αλήθεια οικογενειακό είναι όταν συνάδελφοι απολύονται, όταν καμία θέση εργασίας δε διασφαλίζεται και η κάλυψη των μισθολογικών απωλειών μένει μόνο στη σκέψη των διευθυντών;

Συνάδελφοι,

Για εμάς δεν υπάρχουν «αναγκαστικές», ποσό μάλλον «συναινετικές» απολύσεις. Απολύσεις γίνονται στο όνομα αναδιαρθρώσεων των εταιρειών, για την διατήρηση και την εξασφάλιση των κερδών τους. Ξέρουμε καλά πως  για άλλη μια φορά την κάθε κρίση, καλούνται να την πληρώσουν αυτοί που με τη δουλειά τους δημιουργούν προϊόντα, αγαθά, αξίες και κέρδη, δηλαδή οι εργαζόμενοι. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως σε αυτό το σύστημα καμία θέση εργασίας δεν είναι ασφαλής, και πως μόνο η επαγρύπνηση μας, η διεκδικητικότητά μας και η μαζική δράση μας μέσα από το συνδικάτο και την ομοσπονδία μας μπορούν να βάλουν φρένο στα αντιδραστικά και αντεργατικά σχέδια των εταιρειών.

Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καμία απόλυση, και την αναπλήρωση των απωλειών του μισθού των συναδέλφων που είναι σε αναστολή σύμβασης. Κανένας μόνος του!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.