Συνεχίζουμε αγωνιστικά! Μήνυμα του συνδικάτου για την απεργία που πραγματοποιήθηκε στις 26/11

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το συνδικάτο χαιρετίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου που έκαναν το βήμα και απήργησαν στις 26/11. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το λαό, έδωσαν απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Είναι η πρώτη απεργία που έγινε κατά την διάρκεια καραντίνας, με την βολική για την κυβέρνηση θέση για την ατομική ευθύνη, προσπαθώντας η ίδια να κρύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας. 

Αν η κυβέρνηση ήθελε να πάρει αποτελεσματικά μέτρα, θα μπορούσε να κάνει πραγματική επίταξη (και όχι επινοικίαση όπου και πάλι τα πληρώνει ο λαός) του ιδιωτικού τομέα υγείας, του στόλου ιδιωτικών λεωφορείων για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, την επίταξη χώρων για την λειτουργία των σχολείων με τμήματα των 15 μαθητών όταν ξεκίναγε η σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα αρνήθηκε τις μαζικές προσλήψεις στους παραπάνω τομείς ως κάτι το ασύμφορο. Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έρθει σε ρήξη με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που η ίδια εξυπηρετεί. Δεν είναι τυχαίο ότι και στους χώρους δουλειάς στον κλάδο του Φαρμάκου έχουν αρχίσει να πυκνώνουν τα κρούσματα του κορωνοϊού ως αποτέλεσμα ελλιπών και αποσπασματικών μέτρων  τόσο από την πλευρά της εργοδοσίας όσο και της κυβέρνησης, όπου και οι δύο κρύβονται πίσω από την δικαιολογία της ατομικής ευθύνης. 

Αντίθετα, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση στήριξε με πολλούς τρόπους τις τράπεζες και μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Πέρασε το νέο πτωχευτικό κώδικα με τον οποίο οι τράπεζες βάζουν ακόμα περισσότερο στο χέρι την πρώτη κατοικία, μισθούς και συντάξεις. Ακόμα ψήφισε νόμο για νέο υποκατώτατο μισθό 200 ευρώ για τη μερική απασχόληση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα υπόλοιπα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την κατάργηση του οκταώρου και την θέσπιση δεκαώρου, χωρίς να πληρώνεται ως υπερωρία, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την αύξηση των απολύσεων, την μεταφορά των εργατικών διαφορών από τις επιθεωρήσεις εργασίας στον ΟΜΕΔ.

Παράλληλα, και για να εξασφαλίσει ότι δεν θα μπορούν να υπάρχουν οργανωμένες αντιστάσεις και τώρα και στο μέλλον, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αντικαθιστώντας την ζωντανή συζήτηση των Γενικών Συνελεύσεων. Επίσης, απαγορεύει ουσιαστικά την περιφρούρηση της απεργίας. Είναι ενδεικτικό των προθέσεων, το κλίμα αστυνομοκρατίας πολλών πόλεων την ημέρα της απεργίας, αλλά και η καταστολή των κινητοποιήσεων του λαού στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη, στην δωδέκατη επέτειο της δολοφονίας από αστυνομικό του μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου.

Δόθηκε μια πρώτη μαχητική απάντηση στην απεργία από εργαζόμενους του κλάδου μας σε κυβέρνηση και εργοδότες. Ένας κλάδος που δούλευε με αυξημένους ρυθμούς και στην πρώτη και στην δεύτερη καραντίνα για να μην υπάρξουν ελλείψεις. Περίοδο που η εργοδοσία του κλάδου αύξησε τις εξαγωγές (μέχρι και 60% σε πολλές περιπτώσεις) και πολλαπλασίασε τα κέρδη. Ενώ οι εργαζόμενοι “κέρδισαν” εντατικοποίηση, μισθούς των 650 ευρώ μεικτά, εξαήμερο στις φαρμακαποθήκες, ξεχείλωμα των ωραρίων μέσω της τηλεργασίας, αλλά και εργασιακή ανασφάλεια σε εργαζόμενους όπως οι ιατρικοί επισκέπτες.

Παραμένουμε σε επιφυλακή για τις κινήσεις της κυβέρνησης και εργοδοσίας. Διεκδικούμε υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στο ύψος των αναγκών μας και με βάση τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. 

Συνεχίζουμε αγωνιστικά!

Και με τη μάσκα έχουμε φωνή και διεκδικούμε!

Η Διοίκηση του Συνδικάτου

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.