Πάρτε πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για την ίδρυση μη κρατικών- ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που προσπαθεί να απαλλάξει το κράτος από το «κόστος» της δημόσιας εκπαίδευσης, ανοίγοντας ταυτόχρονα διάπλατα τις πόρτες στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο και σε αυτό το πεδίο.

Η «άμιλλα» μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που αναμασάνε θα οδηγήσει σε παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, θα κάνει ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα τη μόρφωση για τους φοιτητές και ακόμα πιο φτηνή για το κράτος.

Θυμόμαστε τα δις που κέρδισαν οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας στην περίοδο της πανδημίας, με τα δημόσια νοσοκομεία να οδηγούνται σε εξαθλίωση. Είδαμε που κατέληξε το «άνοιγμα» των μεταφορών στους ιδιώτες, με αποκορύφωμα την τραγωδία στα Τέμπη. Στην εκπαίδευση, με τις κατευθύνσεις που ακολουθούν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, βλέπουμε ήδη τα δημόσια σχολεία να μετατρέπονται σε εξεταστικά κέντρα με υποβαθμισμένη μόρφωση, τους γονείς να επωμίζονται μεγάλο μέρος του κόστους της εκπαίδευσης των παιδιών τους, χιλιάδες παιδιά να αποκλείονται από τα Πανεπιστήμια.

Η «σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά», που παρουσιάζουν σαν ευκαιρία για θέσεις εργασίας, στην πραγματικότητα σημαίνει πλήρη έλεγχο των Πανεπιτημίων και της μόρφωσης από τις επιχειρήσεις, τζάμπα εργασία φοιτητών, δίδακτρα και τελικά προετοιμασία φθηνών εργατών και συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων προς τα κάτω.

Αυτό που είναι πραγματικά σύγχρονο και αναταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες δεν είναι το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση με τα χιλιάδες ευρώ δίδακτρα. Είναι το δημόσιο, δωρεάν Πανεπιστήμιο με υψηλού επιπέδου μόρφωση και με πτυχίο που θα εξασφαλίζει εργασία με δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου!
  • Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια – Καμία σκέψη παράκαμψης ή αναθεώρησης του άρθρου 16.
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων. Πτυχία- μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών – εργαζομένων στα πανεπιστήμια

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 11 Ιανουαρίου στις 12μμ στα Προπύλαια, μαζί με τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία εκπαιδευτικών, για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.