Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης να «λύσει τα χρόνια προβλήματα των ΑΕΙ» εν μέσω πανδημίας, μειώνοντας από τη μία τη χρηματοδότηση και τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για το σύνολο των μορφωτικών και λειτουργικών αναγκών των φοιτητών και δίνοντας από την άλλη 30 εκατ. ευρώ για την ίδρυση σώματος καταστολής.

Ας εξηγήσει η κυβέρνηση και τα διάφορα αστικά επιτελεία στους φοιτητές και στις οικογένειές τους που περνάνε τα πάνδεινα για ένα πτυχίο, τι ακριβώς εξυπηρετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που με κλειστά τα Πανεπιστήμια φέρνει νέα εμπόδια και ταξικούς φραγμούς στις σπουδές, ενώ ταυτόχρονα εντείνει την καταστολή στους χώρους των Ιδρυμάτων.

Για τα οξυμένα και διαχρονικά προβλήματα, που οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια έχουν αναδείξει και διεκδικούν λύσεις, η κυβέρνηση δεν βρήκε χρόνο να σκεφτεί και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Είχε όμως όλη την άνεση χρόνου, με τα πανεπιστήμια κλειστά, να προετοιμάσει και να φέρει στη Βουλή τις αντιδραστικές διατάξεις που παρουσίασε προχτές.

Η ένταση της καταστολής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι νύχι – κρέας με την ένταση της καταστολής στη λειτουργία των σωματείων και στους αγώνες των εργαζόμενων, τα αντίστοιχα νομοσχέδια εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των καπιταλιστών και του κράτους τους για επιβολή “σιγής νεκροταφείου”, υποταγή και ενσωμάτωση του φοιτητικού και εργατικού κινήματος.

Δεν θα μείνουν, όμως, αναπάντητοι οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί στην Εκπαίδευση, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, που η κυβέρνηση αξιοποιεί ως «ευκαιρία» για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα και αλλού έδωσαν μια πρώτη απάντηση. Οι πρωτοβουλίες που ήδη ανακοινώνονται από το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα πρέπει να βρουν ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Για εμάς «κοινή λογική» είναι η υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων μαθητών και φοιτητών, για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων.

Η Ομοσπονδία μας στηρίζει τους αγώνες φοιτητών – μαθητών – γονιών για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο και καλεί να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους ο αγώνας ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση και στην καταστολή του φοιτητικού και εργατικού κινήματος.

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.