Ανακοίνωση-Καταγγελία για την κακοκαιρία

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι,

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της απαράδεκτης κατάστασης που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους. Οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες αναδείχθηκαν ακόμα μια φορά με την έλευση καιρικών φαινομένων που είχαν προβλεφθεί. Το αποτέλεσμα είναι ο λαός είτε να αφεθεί εγκλωβισμένος στους δρόμους, είτε να παγώνει εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες,  άφησαν ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους εκτεθειμένους και ανυπεράσπιστους! 

Τα παραδείγματα παρά πολλά, με εγκλωβισμένους στους δρόμους και την πανάκριβη Αττική οδό, διακοπές ρεύματος και εργαζόμενους εγκλωβισμένους στους χώρους δουλειάς. Όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν έχουν σε προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας ενώ πάντα επικαλούνται, την βολική γι αυτούς, ατομική ευθύνη.

Και στον κλάδο μας παρουσιάστηκαν τέτοια φαινόμενα με εργοδότες σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία της Αττικής να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να παραμείνουν μέχρι το τέλος της βάρδιας και ενώ είχαμε συνεχή επιδείνωση της κακοκαιρίας, ενώ και φαρμακοβιομηχανικές καθυστέρησαν να αφήσουν τους εργαζόμενους να επιστέψουν στα σπίτια τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν και να κινδυνεύει η υγεία τους.

Για να μην χάσουν ούτε ευρώ από τα κέρδη τους, οι εργαζόμενοι  ταλαιπωρούνται και διακινδυνεύουν την ασφάλεια τους!

Για άλλη μια φορά, βλέπουμε πως τα κέρδη τους έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες μας. Από τη μια, το κράτος να μην βρίσκει χρήματα για τις ουσιώδεις υποδομές (οδικό δίκτυο, ηλεκτρισμό, ΜΜΜ) αλλά να βρίσκει για τις επιδοτήσεις των ομίλων, και από την άλλη η εργοδοσία να αδιαφορεί για την ασφάλεια των εργαζομένων προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της.

Μπροστά και στην εξελισσόμενη κακοκαιρία, απαιτούμε:

-Απαγόρευση εργασιών σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων. Κανένας συνάδελφος να μη βγει στο χιονιά βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο.

-Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.

-Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.

-Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης καθώς και να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους.

-Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

-Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κανένας μόνος του! Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ασφάλειας και της υγείας των συναδέλφων!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον κλάδο του Φαρμάκου  να επικοινωνήσουν άμεσα με το Συνδικάτο για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.