Εισήγηση στην Γενική Συνέλευση 21 Νοεμβρίου 2021

Συναδέλφισσες  συνάδελφοι

Η  σημερινή γενική συνέλευση μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η επίθεση της κυβέρνησης των εργοδοτών γενικεύεται.

Με όπλο το αντεργατικό αντιλαϊκό οπλοστάσιο, και πρόσφατα  το τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη, οι εργοδότες και στον κλάδο μας αμφισβητούν κεκτημένα δικαιώματα μας, έρχονται με επεξεργασμένο σχέδιο να τα επιβάλλουν στους χώρους δουλειάς.

Είναι γεγονός ότι ο νόμος Χατζηδάκη αποτελεί μια πραγματική τομή στην ανατροπή θεμελιακών κατακτήσεων με την κατάργηση του 8ωρου, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Για να προχωρήσουν ανενόχλητα τα σχέδια τους θέλουν να επιβάλλουν εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα στην απεργία, στην λειτουργία των συνδικάτων με την υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία και το μητρώο, τον έλεγχο των οικονομικών του συνδικάτου.

Αποτελεί συνέχεια όλων των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία της Ελλάδας αφού σε όλη την Ε.Ε. υλοποιείται αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει οδηγήσει εκατομμύρια εργαζόμενους να εργάζονται με χειρότερους όρους.

Είναι καθαρό ότι με την ψήφιση αυτού του τερατουργήματος η κυβέρνηση, οι εργοδότες επιδιώκουν να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στα δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, επιδιώκουν να βάλουν σοβαρά εμπόδια στην δράση των ταξικών συνδικάτων.

Επιδιώκουν σήμερα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην φάση της ανάκαμψης οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές φιλοδοξώντας να πατήσει  πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων

Στην νέα αυτή κατάσταση το συνδικάτο μας τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις  στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων, της κατάργησης όλων των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, στην κατεύθυνση αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά.

Συμμετείχαμε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού, με την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου, στην μαζική σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Σπόρτιγκ, στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη.

Πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους για προβλήματα που απασχολούσαν τους εργαζόμενους.

Σε όλους τους χώρους δουλειάς εκφράστηκε εναντίωση στον νόμο  στα σχέδια των εργοδοτών, εκφράστηκε προβληματισμός και ανησυχία με ποιους τρόπους θα αποκρούσουμε την επίθεση, πως θα προβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες. Η ανησυχία ήταν ακόμα μεγαλύτερη γιατί  ζουν στο πετσί τους τις μεγάλες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στην διατροφή, ότι για 12 χρόνια έχουν να δουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους, για το πώς θα τα βγάλουν πέρα με τις στοιχειώδες ανάγκες τους.

Αυτή η πλούσια δραστηριότητα του συνδικάτου, ανησύχησε την εργοδοσία του κλάδου και προσπαθούν μπαίνοντας μπροστά οι διοικήσεις εταιριών του κλάδου να χτυπήσουν το συνδικάτο με ποινικές διώξεις.

Με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες δείχνουν ότι φοβούνται την δράση του συνδικάτου, κάνουν προσπάθεια να την περιορίσουν. Εμείς τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα υποχωρήσουμε θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά μαζί με τους εργαζόμενους στην οργάνωση και στην διεκδίκηση των συμφερόντων μας. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι το συνδικάτο μας δεν πρόκειται να υποκύψει στις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, κανένα μητρώο δεν θα παραδώσει, καμία ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν θα πραγματοποιήσει, καμία τροποποίηση καταστατικού δεν θα κάνει, δεν θα επιτρέψει σε εργοδότες και κυβερνήσεις  να βάλουν χέρι  στα χρήματα των εργαζομένων.

Το δείχνει όλη η πορεία του συνδικάτου μας που όλα αυτά τα χρόνια κράτησε ανυποχώρητη στάση, στάθηκε στο πλάι των εργαζομένων, που σημαντικό αποτέλεσμα ήταν πρόσφατα η μαζική συμμετοχή εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου, δίνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα στους εργοδότες.

Σε ένα κλάδο που και στην δεύτερη καπιταλιστική κρίση που βίωσε η χώρα μας βγήκε αλώβητος, οι εργοδότες είδαν να αυξάνεται ο τζίρος και τα κέρδη τους, να πραγματοποιούνται νέες μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις από πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις

Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει  η κυβέρνηση στόχο έχει και  ο κλάδος του φαρμάκου να αποτελέσει ένα από τα στηρίγματα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης οι εργοδότες θα ενισχυθούν με αρκετά εκατομμύρια ευρώ χρήματα που είναι δικά μας, προέρχονται από την φοροληστεία.

Σε μια σειρά χώρους οι  εργαζόμενοι  δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, υπάρχει έντονη εντατικοποίηση σχεδόν σε όλους τους χώρους δουλειάς, αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης είναι τα εργατικά ατυχήματα σε μια σειρά χώρους, και μάλιστα αρκετά είναι σοβαρά. Αμφισβήτηση στην πράξη του πενθήμερου και 8ωρου, με την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, απολύσεις σε μια σειρά χώρους, επέκταση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας ιδιαίτερα στην ιατρική ενημέρωση. Δεν είναι τυχαία η τελευταία συνάντηση με τον εργοδοτικό φορέα των συνεταιρισμών όπου ξεκάθαρα απαίτησαν κάτω από τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί οι εργαζόμενοι να δεχτούν την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων τους όπως του Σαββάτου και της Κυριακής, χρησιμοποίησαν σχεδόν τα ίδια επιχειρήματα του ΣΦΕΕ και ΠΕΦ δεν δέχτηκαν να υπογράψουν την κλαδική σύμβαση γιατί είναι μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις, δηλαδή ομολόγησαν ότι η υπογραφή της σύμβασης που να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες των εργαζομένων είναι εμπόδιο στις επιδιώξεις τους και τα σχέδιά τους.

Το συνδικάτο καλεί κάθε εργαζόμενο κάθε εργαζόμενη να απαντήσουμε μαχητικά στα σχέδια της κυβέρνησης και εργοδοτών, να αρνηθούμε την ζωή που μας ετοιμάζουν, την νέα σύγχρονη σκλαβιά.

Μπροστά μας δύο δρόμους έχουμε να ακολουθήσουμε. Ο ένας είναι η υποχώρηση, ο συμβιβασμός που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής, ο άλλος δρόμος  είναι η σύγκρουση ο δρόμος του αγώνα , η ακύρωση στην πράξη όλων των αντεργατικών μέτρων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στο συνδικάτο μας να αγωνιστούμε,να διεκδικήσουμε αυτό φοβούνται κυβέρνηση εργοδότες την συσπείρωση και τον αγώνα των εργαζομένων.

Τα παραδείγματα που είχαμε από μια σειρά αγώνες που πραγματοποίησαν συνδικάτα και σωματεία όπως της e-food,Cosco, ναυτεργάτες, οικοδόμοι, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, εκπαιδευτικοί  και άλλοι δείχνουν τον δρόμο. Έδειξαν στην πράξη ότι ο νόμος του Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά , με την ενότητα των εργαζομένων, μπήκαν μπροστά  με  τη  διεκδίκηση νίκησαν και με την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση που έδειξαν όλα τα ταξικά σωματεία ήταν το μεγάλο όπλο για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς, όπου η εργοδοσία επιχειρήσει να επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες , 10ωρα, 12ωρα, κατάργηση πενθήμερου  την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μπαίνουμε μπροστά δεν δεχόμαστε καμία παραχώρηση των δικαιωμάτων μας. Το έδειξαν στην πράξη όλο το προηγούμενο διάστημα όπου με τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν βάλαμε φρένο στα σχέδια των εργοδοτών , όπως το ωράριο και το πενθήμερο, η μάχη για την κλαδική σύμβαση που κρατάει στο προσκήνιο την διεκδίκηση των δικών μας αναγκών

Όπου η εργοδοσία επιχειρήσει να βάλει εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση, εμείς θα είμαστε εκεί σε κάθε εργασιακό χώρο να συζητάμε με τους εργαζόμενους, θα ακυρώσουμε στην πράξη αυτή την προσπάθεια των εργοδοτών.

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης των εργοδοτών να προβάλλουμε το δικό μας σχέδιο. Το δικό μας σχέδιο είναι η ικανοποίηση και η διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, είναι η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, αυτή η σύμβαση που θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ποια σχέση εργασίας έχουν.

Έχουμε την δυνατότητα να την επιβάλλουμε, ήδη σε αρκετές επιχειρήσεις με πρωτοβουλίες του συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με τους εργαζόμενους, διαμορφώθηκε σχέδιο  στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών.

Είναι καθαρό ότι για να αποσπάσουμε κατακτήσεις θα χρειαστεί σκληρή μάχη με την εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς, αλλά και συνολικά. Θα απαιτηθεί οξυμένη σύγκρουση με την εργοδοσία θα χρειαστεί να γίνουν μαζικοί αγώνες για να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να αποκαλύπτουμε την ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση των εργοδοτών της κυβέρνησης και των κομμάτων της όπου καλλιεργεί ψεύτικα ιδεολογήματα και αυταπάτες στους χώρους δουλειάς

-Δεν είμαστε συνεργάτες, τα συμφέροντα μας είναι αντίθετα με αυτά των εργοδοτών. Αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια μοίρασαν τα τεράστια κέρδη που είχαν με τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, ενώ σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν να βάλουμε και άλλη πλάτη για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, να δεχτούμε δηλαδή ότι συμφέρει τους εργοδότες την διάλυση του ωραρίου του πενθήμερου τις απλήρωτες υπερωρίες την εργολαβική εργασία επειδή αυτές είναι οι ανάγκες της αγοράς.

-Δεν είμαστε μια οικογένεια επειδή μετά από δώδεκα χρόνια χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σήμερα μας έχουν επιβάλλει να εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης, απλήρωτες υπερωρίες.

-Καταρίπτουμε το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι στον κλάδο του φαρμάκου είμαστε καλά , γιατί πλέον οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι τεράστιες για να ανταποκριθούν στις στοιχειώδες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Τώρα που είμαστε στη φάση της ανάκαμψης που η κυβέρνηση πανηγυρίζει που είναι οι καλύτεροι μισθοί , που είναι η μείωση της ανεργίας που τσακίζει ακόμα και τις δικές μας οικογένειες, στον κλάδο μας οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας γενικεύονται. Φτάνει πια δεν πάει άλλο. Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκουμε να κλιμακώσουμε την μάχη στον κλάδο σε κάθε χώρο δουλειάς βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες

-Μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς συζητάμε με τους εργαζόμενους, διαμορφώνουμε σχέδιο οργανώνουμε την μάχη για την υπογραφή της σύμβασης. που θα περιλαμβάνει αυξήσεις, προσλήψεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας, και άλλα αιτήματα που μπορεί να επεξεργαστεί ο κάθε χώρος δουλειάς. Ήδη και φέτος έχουμε το σχέδιο της κλαδικής σύμβασης, έχει μοιραστεί είναι στο σαιτ του συνδικάτου.

-Προετοιμαζόμαστε από σήμερα σε συντονισμό με τα άλλες ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργιακή απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Ήδη βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας με τραγικά αποτελέσματα για τον λαό μας. Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής μας, ενίσχυση της δημόσιας υγείας, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών,ενίσχυση των ΜΜΜ , την πρόληψη και παρακολούθηση, εξακολουθεί κάτω από την απαράδεκτη λογική της ατομικής ευθύνης να μεταθέτει την ευθύνη στους εργαζόμενους, να καλλιεργεί την ψεύτικη αντιπαράθεση μεταξύ εμβολιασμένων ανεμβολίαστων. Το συνδικάτο έχει σταθεί ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και όπλο κατά της πανδημίας σε συνδυασμό με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, και δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση τους εργοδότες να επιβάλλουν αντεργατικά μέτρα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Η μάχη που δίνουμε σήμερα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  μας χρειάζεται να συνοδεύεται από την ανάγκη της αλληλεγγύης σε κάθε ξεριζωμένο, πρόσφυγα, μετανάστη, κόντρα στην υποκρισία κυβέρνησης Ε.Ε. και ιδιαίτερα των φασιστών. Είναι αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που ξεριζώνει και εξαθλιώνει τους λαούς, συμμετέχει ενεργά και η χώρα μας σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Ειδικά στην περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι συσσωρεύονται στρατιωτικές δυνάμεις ειδικά μετά την συμφωνία της χώρας μας με τις ΗΠΑ Γαλλία. Χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί κυβέρνηση και αστική τάξη ενώ θέλουν να επιβάλλουν την σύγχρονη σκλαβιά, από την άλλη θα καλέσουν εμάς στο όνομα της εθνικής ενότητας να πολεμήσουμε για τα δικά τους συμφέροντα. Για αυτό λοιπόν καμία αναμονή παλεύουμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια να εμπλακεί ο λαός μας στους δικούς τους ανταγωνισμούς.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.