Aνακοίνωση για το ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, ετοιμάζει νέο σαρωτικό χτύπημα στην επικουρική ασφάλιση. Εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας ετοιμάζει νομοσχέδιο που ανάβει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά η ΝΔ υπόσχονταν την κατάργηση του, κλιμακώνει την επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θέτοντας στην λοταρία του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις.

Η κυβέρνηση, φανατικός  οπαδός του συστήματος ασφάλισης των 3 πυλώνων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτινάζει από την ευθύνη του κράτους ότι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

Με τον «ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά» και τη λογική της «κεφαλαιοποίησης», η επικουρική σύνταξη, από δικαίωμα και προστασία των απόμαχων της δουλειάς, μετατρέπεται σε «ατομική υπόθεση», σε «επένδυση», οι ασφαλισμένοι γίνονται «επενδυτές». Βέβαια, οι «επενδύσεις» έχουν και το «ρίσκο» τους, με πολλούς μέλλοντες συνταξιούχους – «αποτυχημένους επενδυτές» να χάνουν τους κόπους τους και να βρίσκονται στο δρόμο.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει  πχ  το παράδειγμα της «ΑΣΠΙΣ», εδώ στη χώρα μας, αλλά ούτε το παράδειγμα μεγάλων επενδυτικών ομίλων στο χώρο της ασφάλισης, που με την βοήθεια των κυβερνήσεων στα πλαίσια της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, άρπαξαν τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων και στο τέλος έγιναν «καπνός».

Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φαρμάκου, γνωρίζουμε πολύ καλά που οδήγησαν «οι βέλτιστες ευρωπαϊκές  πρακτικές» που άνοιξαν τον δρόμο για την λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση.

Στον κλάδο του φαρμάκου  οι πολιτικές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την μετατροπή  του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) από ΝΠΔΔ σε επαγγελματικό Ταμείο – ΝΠΙΔ. Από την πρώτη στιγμή ακολούθησαν  μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, καθώς και κατάργηση των μέχρι τότε παροχών σε ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, όπως οι κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που δημιούργησαν με το δικό τους ιδρώτα, με τα δικά τους χρήματα, το επικουρικό ταμείο του κλάδου, πήραν πίσω ταμείο:

Επαγγελματικής και όχι επικουρικής ασφάλισης.

Προκαθορισμένων εισφορών αλλά μη εγγυημένων παροχών.

Με κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Χωρίς καμιά κρατική εγγύηση.

Χωρίς καμιά εξασφάλιση των εργοδοτικών εισφορών.

Με δραματικές μειώσεις στις συντάξεις.

Οι μειώσεις έχουν αφαιρέσει από τους συνταξιούχους του ΤΕΑΥΦΕ πάνω από το 80% του ποσού της σύνταξης που έπαιρναν πριν τη μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό, με αποτέλεσμα μια μέση σύνταξη των 500 ευρώ να έχει φτάσει στα 100! Όσο για το εφάπαξ μειώθηκε κατά 63%, δηλ. ένα μέσο εφάπαξ των 10.000 ευρώ, έχει φτάσει στα 3.500! Η κεφαλαιοποίηση του επαγγελματικού Ταμείου είναι ακριβώς το αποτέλεσμα του πετσοκόμματος των συντάξεων.

Αυτές  τις αντεργατικές  πολιτικές  θέλουν τώρα να γενικεύσουν και να τις  προχωρήσουν ακόμα παραπέρα με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο της  ΝΔ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι το νομοσχέδιο αφορά  μόνο τους νέους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αφορά τους  πάντες, αφού η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ΕΤΕΑΕΠ θα στερήσει από την επικούρηση 56 δισ. ευρώ, τα οποία θα «χρεωθούν» οι φορολογούμενοι και θα «χάσουν» από τις συντάξεις τους οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι εναπομείναντες σε αυτό ασφαλισμένοι.

Θέλουν να  βάλουν στο χέρι τις εισφορές των εργαζομένων και τους κόπους  μιας  ζωής!  Στοχεύουν να απαλλάξουν ακόμη περισσότερο το κράτος και την εργοδοσία από την υποχρέωσή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους της  που θα βάλουν στην τσέπη τις εισφορές της εργασίας τους και τα αποθεματικά των επικουρικών Ταμείων.

Είναι μονόδρομος η πάλη όλων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων απέναντι και σε αυτή τη λαίλαπα, που θέλει την ασφάλιση «αναπτυξιακό εργαλείο», ένα ακόμα μέσο συγκέντρωσης  πακτωλών κλεμμένης υπεραξίας από τους εργαζόμενους.

Μονόδρομος, επίσης, είναι να κάνουν πέρα όλους εκείνους που έχουν στηρίξει έμπρακτα την ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνδικαλιστικές του δυνάμεις μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, η ηγεσία της ΓΣΕΕ που έχει συμφωνήσει με τον ΣΕΒ την ίδρυση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

Τα σπασμένα της βαρβαρότητας που εκείνοι έφτιαξαν δεν θα τα πληρώσουμε εμείς.  Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία.

Δε συναινούμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική για όλους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο για να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα ενάντια  στην νέα αντιασφαλιστική επίθεση, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα και την ζωή που μας αξίζει, να βάλουμε μπροστά τις δικές  μας ανάγκες.

Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους  του αγώνα!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.