Ανακοίνωση για τους εμβολιασμούς

Από το ξεκίνημα της πανδημίας το Συνδικάτο Φαρμάκου, μαζί με δεκάδες άλλα σωματεία και εργαζόμενους, διεκδικήσαμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς, μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση, έγκαιρο εμβολιασμό, δημόσιο και δωρεάν για όλους.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, αντί να ικανοποιήσει τις δίκαιες και αναγκαίες διεκδικήσεις των εργαζομένων, επιδόθηκε σε εναλλασσόμενα «άνοιξε- κλείσε», ρίχνοντας τις ευθύνες της προστασίας από την πανδημία αποκλειστικά στους εργαζόμενους και στον λαό. Τα ΜΜΜ παρέμειναν χώροι τεράστιου συνωστισμού, τα νοσοκομεία παρέμειναν υποστελεχωμένα , οι μεγάλοι χώροι δουλειάς συνέχισαν να αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης. Η προστασία της ζωής του λαού ήταν και παραμένει ζήτημα «ατομικής ευθύνης». Ταυτόχρονα, η περίοδος της πανδημίας αξιοποιήθηκε για να ψηφιστούν μια σειρά αντεργατικών νόμων, να τσακιστούν δικαιώματα αιώνων, να χτυπηθεί η συλλογική δράση, να ενταθεί η καταστολή.

Μπροστά στην επέλαση του 4ου κύματος της πανδημίας, και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να έχουν γίνει «λάστιχο» για χάρη των κερδών των ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, η κυβέρνηση – επιμένοντας να μην παίρνει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο- εξαγγέλλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, κουνώντας υποκριτικά το δάχτυλο στους εργαζόμενους και ρίχνοντας ξανά σε αυτούς την αποκλειστική ευθύνη.

Προσπαθεί να κρύψει ότι τα ουσιαστικά μέτρα για την υγεία του λαού δε «χωρούν» στην πολιτική της: στην πολιτική που έχει στο επίκεντρο την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτοί είναι μεγαλοβιομήχανοι είτε είναι μεγαλοκλινικάρχες,  και που αποτελεί διαχρονική επιλογή και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δαπάνες για την δημόσια Υγεία μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, που σχεδιάζονται συγχωνεύσεις νοσοκομείων με το «νέο ΕΣΥ», και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, ενώ αντίθετα δίνονται συνεχώς ενισχύσεις και «πακέτα» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αποζημιώσεις και διπλά νοσήλεια στις ιδιωτικές κλινικές! Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο εμβολιασμός καθυστέρησε να ξεκινήσει, δεν προχώρησε με σταθερή πορεία αλλά με «μπρος-πίσω», που ακόμα και τώρα ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να μετακινηθούν δεν έχουν εμβολιαστεί!

Οι μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκου, με τη σειρά τους, λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος τους αλλά και με βάση τον ανταγωνισμό που δυναμώνει μεταξύ τους, για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο «μερίδιο». Ακόμα και ανάμεσα στα κράτη υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση του εμβολιασμού.

Ταυτόχρονα, τα αντιφατικά μέτρα της κυβέρνησης, οι συνεχείς εναλλαγές «ανοίγματος» και περιορισμών, η καλλιέργεια της λογικής της ατομικής αντιμετώπισης της πανδημίας, οι «συναλλαγές» (βλ. 150 ευρώ), καθώς και η ασυνεπής ενημέρωση σχετικά με τον ιό, έδωσαν τροφή στις διάφορες αντιεπιστημονικές αντιλήψεις και θεωρίες συνομωσίας και έκαναν ένα μέρος του λαού να αμφισβητεί την επιστήμη και τον εμβολιασμό. Όλες αυτές οι παλινωδίες οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι κάθε απόφαση είναι «κομμένη και ραμμένη» στις ανάγκες που έχει κάθε φορά το κεφάλαιο (πχ. άνοιγμα τουρισμού χωρίς μέτρα και πέρσι και φέτος). Η έλλειψη επιστημονικής ενημέρωσης και παρακολούθησης όσων εμβολιάζονται, και πριν και μετά τον εμβολιασμό, οφείλεται στο υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, στις υποβαθμισμένες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων.

Και τώρα, με πρόσχημα τον εμβολιασμό και τα τεστ- που οι εργαζόμενοι πρέπει να τα πληρώσουν από την τσέπη τους! η Κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στην εργοδοσία να προχωρήσει σε τρομοκρατία, μηνύσεις, απειλές, μέχρι και απολύσεις εργαζομένων!

Ο μαζικός εμβολιασμός, σε συνδυασμό με όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη της Κυβέρνησης και σε ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας, θα αποτελούσε όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δε θα επιτρέψουμε, όμως, με πρόσχημα την πανδημία και με αφορμή ζητήματα που προκύπτουν με ευθύνη της διαχείρισής της από την Κυβέρνηση να ενισχυθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός και να καταστρατηγηθούν και πάλι εργασιακά δικαιώματα!

  • Διεκδικούμε:  Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών
  • Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
  • Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.