Τιμούμε τους αγώνες μας όπως ακριβώς τους αξίζει! Αντλώντας εμπειρία συνεχίζουμε!

Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, σε συνεργασία με την οικογένεια του συναδέλφου και συναγωνιστή Δημήτρη Μπαλή, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, διοργάνωσε το Σάββατο, μια εκδήλωση προς τιμήν του ξεχωριστού συναδέλφου, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στην Ηλιούπολη ,πόλη που έμενε ο Δ. Μπαλής. Η συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, παρά την απουσία του εκλεκτού και πολυαγαπημένου συναδέλφου μας, μας γέμισε μόνο περηφάνια για αυτόν, περισσότερο πείσμα για τους αγώνες που έρχονται, παίρνοντας παράδειγμα από τη στάση του Δ. Μπαλή, μέχρι την τελευταία στιγμή, μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής.

Στην εκδήλωση προς τιμήν του Δ. Μπαλή, μετά της ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του συναδέλφου και συναγωνιστή μας, συμμετείχαν με ένα σύντομο χαιρετισμό, η Ένωση Συνταξιούχων Ηλιούπολης-Δάφνης-Υμηττού, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η ομιλία της αδερφής του Δ. Μπαλή, Μάγιας, η οποία δήλωσε:

“Καλησπέρα σας, είμαι η Μάγια Μπαλή και αδερφή του Δ. Μπαλή και ήρθα εδώ σήμερα, μαζί με εσάς, τους συναγωνιστές και συναδέλφους του, για να τιμήσουμε την μνήμη και πορεία πορεία του, τόσο την επαγγελματική όσο και την αγωνιστική. Δεν θα σας πώ πολλά, αλλά λίγα και όμορφα για εκείνον, όπως βίωσα την μέχρι τώρα αδερφική ζωή δίπλα του. Γιος της Σοφίας Μπαλή-Ελευθερίου, της πιο αφοσιωτικής και δοτικής μητέρας. Επίσης, γιός του πιο έντιμου πατέρα και ανθρώπου, συνειδητού επαγγελματία και αγωνιστή, ακλόνητου κομμουνιστή, όπως μερικοί και από εσας εδώ μπορεί και να γνωρίζετε. Με τις αξίες του και τις ιδέες του μας μεγάλωσε, τον Δημήτρη και εμένα. Μας έμαθε την τιμιότητα, τον σεβασμό απέναντι σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας ή χρώματος, την ελεύθερη βούληση να αγωνιζομαστε για το κάθε τι αν θέλουμε να προκόψουμε στη ζωή μας.Γεννημένος το 1960, τα πρώτα του βήματα στο Θησείο και τα πρώτα του βήματα στις αλάνες της αγαπημένης του Ηλιούπολης που αγαπούσε για παντα. Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και στα 16 του ακόμα, εντελώς ανιδιοτελώς εντάσσεται στην ΚΝΕ. Στη συνέχεια, σχολή ΣΒΙΕ, βοηθός φαρμακοποιού, όλα γύρω από το φάρμακο. Κληρονομιά του πατέρα του, το επάγγελμα που ακολούθησε στο διάβα της ζωής του. 1982 Στρατός, πρώτα ακολουθεί η Καλαμάτα(Διαβιβάσεις) και μετά η μακρινή και παγωμένη Κοζάνη, πάντα παρέα βέβαια με τα πολιτικά του φρονήματα. Η ζωή κυλάει και η τύχη δεν του έδωσε την χαρά μιας οικογένειας που τόσο πολύ επιθυμούσε. Ωστόσο, στην υπόλοιπη του διαδρομή, τίμιος παλαιστής της δουλειάς, αγωνιζόμενος για μια καλύτερη ζωή, για έναν ομορφότερο κόσμο, με κομμουνιστικά ιδανικά, μέχρι την τελευταία του ανάσα. Αγαπούσε τα ταξίδια, να μα που έφυγε μέσα σε ένα από αυτά που διήνυε πριν λίγους μήνες. ΄΄Ενιωθε όλο τον σεβασμό των δικών του , την εκτίμηση των συναδέλφων του, την αγάπη των συντρόφων του και αυτό εδώ αποδεικνύεται από αυτήν εδώ την εκδήλωση και την τιμή που του κάνετε για να τον ξαναζωντανέψετε στις μνήμες σας, όχι με θλίψη και λύπη, όχι με το φευγιό του παραδείσου, αλλά με μια κοκκινη ζωντανή ανάμνηση στις καρδιές σας, μέσα στους μακρινούς δρόμους του αγώνα. Σας ευχαριστω ζεστά όλους εσάς που τον τιμήσατε στο ύστατο ταξίδι του και να τον θυμάστε σαν έναν άνθρωπο που με το δικό του λιθαράκι και αυτός θα άλλαζε σιγά σιγά τον σάπιο τούτο κόσμο. Βέβαια το λουλούδι μαράθηκε λίγο πιο νωρίς, δεν πρόλαβε λίγο ακόμα. Ας είμαστε λοιπόν όλοι εμείς, άξιοι συνεχιστές του και για τα παιδιά μας εκείνος πάντοτε το πιο φωτεινό παράδειγμα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ…!”.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε, ο Βαγγέλης Ζέρβας, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, όπου δήλωσε:

“…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το Συνδικάτο μας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής-Πειραιά, εκφράζει την μεγάλη θλίψη του για την απώλεια του συναδέλφου και αγωνιστή Δημήτρη Μπαλή και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην σεμνή εκδήλωση που διοργανώνεται μαζί με την οικογένεια του Δημήτρη και μαζικούς φορείς, για το αυτονόητο καθήκον και χρέος μας να αποχαιρετίσουμε τον συνάδελφο, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε δυνατό μέχρι τώρα καθώς πρόσφατα «έφυγε» απρόσμενα από κοντά μας.

Ο συνάδελφος και αγωνιστής Δημήτρης Μπαλής βρέθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στους αγώνες για τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Και την ίδια στάση συμμετοχής του στους αγώνες συνέχισε από τις πρώτες μέρες που βρέθηκε στους χώρους δουλειάς του κλάδου του φαρμάκου, από την δεκαετία του 1980.

Για 40 χρόνια, δούλεψε σε διάφορες εταιρείες, στον χώρο της ιατρικής ενημέρωσης, ως ιατρικός επισκέπτης. Όλα αυτό το διάστημα, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να συμμετέχει στους αγώνες των σωματείων του κλάδου του φαρμάκου, στους ταξικούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Συνεχίζοντας έτσι τον δρόμο του εργατικού συνδικαλισμού που γνώριζε καλά και από την οικογένεια του, καθώς ο Πατέρας του Φώτης συμμετείχε ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα του φαρμάκου, στον χώρο της ιατρικής ενημέρωσης, από την δεκαετία του 1960.

Αυτή η μεγάλη εμπειρία από τον κλάδο και τους αγώνες και τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν μέσα σε αυτούς ήταν που τον οδήγησαν, όπως ο ίδιος έλεγε, στην επιλογή να συστρατευθεί στο πλευρό των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στον κλάδο του Φαρμάκου, στο πλευρό του Συνδικάτου, της ΟΕΦΣΕΕ και συνολικά του ΠΑΜΕ όλα τα τελευταία χρόνια. Ο συνάδελφος γνώριζε πολύ καλά την στάση των ταξικών δυνάμεων και μέσα στον Σύλλογο Ιατρικών Επισκεπτών  στην μάχη να μην γίνουν τα χρήματα των εργαζομένων ασφαλισμένων του κλάδου «χρηματιστηριακό προϊόν», την στάση τους απέναντι στις αντεργατικές πρακτικές, την έμπρακτη συμμετοχή τους στους απεργιακούς και συνολικά όλους τους συνδικαλιστικούς αγώνες ενάντια στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και το κράτος της.

Ήταν ακριβώς αυτή η σταθερή και αταλάντευτη προσήλωση των ταξικών δυνάμεων του κλάδου μας (και βέβαια και σε όλους τους κλάδους) στην υπεράσπιση των ταξικών εργατικών αγώνων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στον αγώνα για Συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών, ακόμα σε συνθήκες εξαιρετικά αρνητικών συσχετισμών, που έδωσε και δίνει την δυνατότητα να βγουν συμπεράσματα στην πορεία για πολλούς συναδέλφους, αγωνιστές και συνδικαλιστές του κλάδου. Όπως έλεγε και ο ίδιος ο Δημήτρης, μπροστά στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι, η θέση του κάθε συναδέλφου και στον κλάδο του φαρμάκου κλάδου παρά να είναι στο πλευρό του ταξικού Συνδικάτου.

Αυτή την θέση, ο συνάδελφος ο Δημήτρης την υπηρέτησε στην πράξη με όλες του τις δυνάμεις και τα τελευταία χρόνια, με την συνεχή συμμετοχή και παρουσία του σε όλες τις μαζικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις στον κλάδο, από τις οποίες δεν έλειψε ποτέ, με μια ενέργεια και συνέπεια που θα ζήλευαν ακόμα και πολλοί νεότεροι του.

Πέρα από την συμβολή του σε όλους τους αγώνες και τις δράσεις του Συνδικάτου, ο συνάδελφος τίμησε το Συνδικάτο μας και την πρωτοβουλία του να παραδώσει όλο το υλικό που είχε στην διάθεση του για την ιστορία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον κλάδο του φαρμάκου και συγκεκριμένα στην ιατρική ενημέρωση ώστε να αποτελέσει μέρος του αρχείου του Συνδικάτου.  

Στην πρωτοβουλία του αυτή έλεγε συνέχεια ότι η ιστορία των ταξικών αγώνων και του συνδικαλισμού του κλάδου μπορεί να είναι εργαλείο για μελέτη και συμπεράσματα για όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τους νεότερους για τις σημερινές και επόμενες μάχες στο εργατικό κίνημα. Και ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει πράξη παρά μόνο από τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, το Συνδικάτο και την ΟΕΦΣΕΕ. 

Η τελευταία ομιλία του συναδέλφου Δημήτρη σε διαδικασία του Συνδικάτου έγινε στην τελευταία σύσκεψη για την ιατρική ενημέρωση, τον προηγούμενο Ιούνιο. Ήταν ήδη συνταξιούχος αλλά όπως πάντα, ανταποκρίθηκε αμέσως όταν έμαθε για την σύσκεψη και ήρθε για να παρακολουθήσει και να συμμετέχει.

Θυμόμαστε, με συγκίνηση, ότι σε εκείνη την σύσκεψη έκανε μια τοποθέτηση-ιστορική αναδρομή των αγώνων και των συνθηκών στην ιατρική ενημέρωση, στο κλείσιμο της οποίας υπερασπίστηκε την ανάγκη να υποστηριχθεί με όλες τις δυνάμεις και από όλους τους συναδέλφους (και της ιατρικής ενημέρωσης) το ταξικό Συνδικάτο (και συνολικά το ταξικό εργατικό κίνημα) μπροστά στην σημερινή αντεργατική επίθεση για να παλέψουμε για όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

Με αυτό ακριβώς το μήνυμα και πνεύμα της τοποθέτησης του συναδέλφου Δημήτρη δίνουμε και από εδώ μια διπλή υπόσχεση: Να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα για την ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος στον κλάδο του φαρμάκου και στην ιατρική ενημέρωση αλλά και να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με το ιστορικό αρχείο του Συνδικάτου ώστε όλο αυτό το υλικό (που έχει συγκεντρωθεί από πολλές πηγές αλλά και συνεισφορές όπως του Δημήτρη) να αποτελέσει συμβολή στην ζωντανή ιστορική μνήμη της συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο μας.

Με αυτό ακριβώς το μήνυμα και πνεύμα και με την συμμετοχή και παρουσία μας στην σημερινή εκδήλωση για το αυτονόητο καθήκον να αποχαιρετίσουμε τον συνάδελφο Δημήτρη, τιμούμε-και μέσα από τους δικούς του αγώνες-τους αγώνες όλων των εργαζομένων του κλάδου μας…”.

Στη συνέχεια, το λόγο εκ μέρους της Ένωσης Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ, το λόγο πήρε ο Π. Στάης, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:

“…Καλησπέρα σας! Καταρχάς, εκ μέρους της Ένωσης Συνταξιούχων, θέλουμε να εκφράσουμε τα συλληπητήρια μας στην οικογένεια του Δ. Μπαλή. Ο Δημήτρης είχε γίνει πολύ πρόσφατα μέλος του Σωματείου μας. Στην τελευταία συνέλευση του Σωματείου μας, είχε πάρει το λόγο, κάνοντας μια ομιλία έντονα συναισθηματική, αναφερόμενος στους αγώνες του πατέρα του αλλά και άλλων συναγωνιστών. Τον Δημήτρη τον γνώρισα μέσα από τις κινητοποιήσεις. Ο Δημήτρης, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ειχε σ.υνδεση με τους αγωνες του εργατικού κινήματος. Για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, θα μας λείψει. Αλλά του δίνουμε την υπόσχεση οτι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, έως ότου καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ευχαριστούμε!…”.

Εν συνεχεία, από εκπρόσωπο του Σωματείου Συνταξιούχων Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού σημειώθηκε οτι:

“…Καταρχάς, είναι πολύ ουσιαστική αυτή η εκδήλωση που γίνεται για να τιμήσουμε τον συνάδελφο και συναγωνιστή Δ. Μπαλή, με τον οποίο συναντηθήκαμε πριν από λιγότερο από δυο χρόνια.(…)Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από το μυαλό μας, θα είναι πάντα εδώ στους αγώνες μας, που συνεχίζονται και θα συνεχίσουμε. Δηλώνουμε, τιμώντας σήμερα το Δημήτρη, οτι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, που και αυτός πίστευε, για αυτό που αγωνιζόταν, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με μόνο δίκιο αυτό του εργάτη, για το οποίο αγωνιζόταν συνέχεια. Τα συλληπητήρια μας στην οικογένεια του…”.

Τέλος, για τον Δημήτρη Μπαλή, σύντομη τοποθέτηση απηύθηνε ο Η. Σιώρας, πρώην Πρόεδρος του Σωματείου του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου μεταξύ άλλων, εξήρε το ήθος του Δ. Μπαλή και την αγωνιστική στήριξη που παρείχε στους αγωνιστές υγειονομικούς.

Ο Δημήτρης Μπαλής θα μείνει αθάνατος, μέσα από τους αγώνες, οι οποίοι θα καταργήσουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της κοινωνίας αυτής όπου οι εργάτες θα έχουν την εξουσία, όπως αυτός πάλευε και οραματιζόταν σε όλη του την ζωή!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.