(με αφορμή πρόσφατες εξελίξεις σε αλυσίδες φαρμακείων)

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις του κλάδου της λιανικής πώλησης του φαρμάκου και όχι μόνο η δυνατότητα δημιουργίας αλυσίδων φαρμακείων.

Αυτό ακολούθησε η δυνατότητα της λειτουργίας φαρμακείων τους σε διευρυμένο ωράριο (ακόμα και τις Κυριακές). Οι επιχειρήσεις αυτές αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά του Φαρμάκου. Είναι επιχειρήσεις που κάθε χρόνο προσθέτουν στο δυναμικό τους από ένα φαρμακείο ή ένα e-shop. Αυξάνεται ο κύκλος εργασιών τους, ο τζίρος, η κερδοφορία τους.

Με λίγα λόγια αναπτύσσονται.

Την ίδια στιγμή όμως αν δούμε τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους, η εικόνα δεν είναι ίδια. Ίσα ίσα αυτή η ανάπτυξη γίνεται πάνω σε αντεργατικά πλαίσια και σε κατώτατους μισθούς. Αποκλείονται εργαζόμενοι μόλις συμπληρώσουν 12 μήνες δουλειάς ή ακριβώς πριν από αυτούς. Σε άλλους (πατώντας πάνω και στην μη συμμετοχή τους στο οργανωμένο, ταξικό κίνημα) γίνεται το ωράριο λάστιχο ώστε να αναγκαστούν σε παραίτηση και να γλυτώσει η εργοδοσία την καταβολή αποζημίωσης. Την ίδια στιγμή που αποκλείονται 5 εργαζόμενοι, προσλαμβάνονται άλλοι 5 των 420 € με βασικό τους “ανταγωνιστικό” πλεονέκτημα ότι είναι “κάτω των 25”. Εντατικοποιείται η εργασία. πχ τα ωράρια τσακίζουν , με ένα εργαζόμενο να τελειώνει τη βάρδια του στις 11 το βράδυ και να ξαναπιάνει στις 8 το πρωί. Ή άλλο παράδειγμα εντατικοποίησης είναι να μπαίνουν στόχοι πωλήσεων ανά εργαζόμενο σε είσπραξη και σε είδος. Σε αυτά τα πλαίσια “στρατηγικών” αναδιατάξεων κλείνουν τα τμήματα που τους κατεβάζουν την ανταγωνιστικότητα και οι εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο.

Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης, σε γραμμή ταξική.

Η ανάπτυξη τους γίνεται στις πλάτες μας. Έχει μεγάλη σημασία ο κάθε εργαζόμενος χωρίς διάκριση παλιού και νέου να πάρει θέση. Να είναι οργανωμένος και όχι μόνος του. Ο νέος να μάθει τα δικαιώματα που έχει (γιατί μπορεί να μην ξέρει και αυτά τα λίγα που του έχουν μείνει) και ο παλιός γιατί μόνος του είναι αδύναμος. Όλοι μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουμε για αυξήσεις και την υπογραφή Συλλογικής σύμβασης στον κλάδο. Σε γραμμή πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας

  • Καταγγέλλουμε και δεν νομιμοποιούμε τη συμπεριφορά της εργοδοσίας που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους.
  • Καμία απόλυση συναδέλφου
  • Διεκδικούμε σταθερή δουλεία με Δικαιώματα
  • Διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο του φαρμάκου και την υποχρεωτική εφαρμογή της.
  • Οργανωνόμαστε στο συνδικάτο μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Share.

Comments are closed.