Μαχητική, απεργιακή απάντηση για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης!

Το νομοσχέδιο-τερατούργημα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, φέρνοντας νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων και της εργοδοσίας του κλάδου μας.

Κλιμακώνει την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων που οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ έθρεψαν. Συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την να δοθεί η χαριστική βολή στο 8ωρο – 5νθήμερο – 40ωρο.

1. Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα και στους εργοδότες στον κλάδο του Φαρμάκου να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, νομιμοποιώντας την πολλαπλή απασχόληση και πέραν του 40ωρου την εβδομάδα και δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να μην πληρώνουν υπερωρίες. Αυτό θα γίνεται με την έκδοση ενός δεύτερου ΑΦΜ από τον ίδιο εργοδότη ή με την αξιοποίηση των σύγχρονων ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων.

2. Η κυβέρνηση προχωρά με έμμεσο τρόπο στην κατάργηση του διαλείμματος στην εργασία και αυτό γιατί με το νόμο Χατζηδάκη το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας. Η πρόβλεψη για 13ώρες δουλειάς σημαίνει και την ουσιαστική κατάργηση του, ενώ στο νομοσχέδιο δε γίνεται και καμία αναφορά στην ώρα που θα μεσολαβεί για τον εργαζόμενο που θα πηγαίνει από τη μια δουλειά στην άλλη, άρα ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εξάντληση, με μόνο κριτήριο τις ορέξεις της εργοδοσίας του Φαρμάκου.

3. Προωθούνται νέες ευέλικτες μορφές εργασίας σε βάρος των εργαζομένων με σταθερή δουλειά και δικαιώματα που θα δουν τις σχέσεις εργασίας τους να απειλούνται ακόμα και να χάνονται. Η έμμεση παράταση του εργάσιμου βίου ως τα 74 χρόνια μέσω αρχικά των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε ένα νομοσχέδιο συμπληρώνεται με τις εργασιακές σχέσεις των των «συμβάσεων κατά παραγγελία» που μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε μία ευέλικτη μηχανή παραγωγής εργασίας χωρίς δικαιώματα. Ο εργαζόμενος είναι όμηρος σε μία νέα εργασιακή σχέση καθώς δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, αν, πότε και πόσο θα έχει ελεύθερο χρόνο.

4. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών.

Στον κλάδο μας, τον κλάδο του Φαρμάκου, η κατάργηση του πενθήμερου είναι μόνιμος στόχος της εργοδοσίας σε πολλούς χώρους δουλειάς.

Το συγκεκριμένο μέτρο καταργεί το 5νθήμερο, δεν προβλέπεται πουθενά δεύτερο ρεπό και στην πράξη σημαίνει ότι σε μία εβδομάδα μπορεί να δουλέψουμε μέχρι και 68ωρες, με το διάλειμμα πάντα έξω, και όριο τις 78ώρες δουλειά αν υπολογίσουμε και τη πολλαπλή εργασία που βέβαια με τη μετακίνηση γίνονται πολύ περισσότερες.

5. Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απελευθερώνονται οι απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες. Παράλληλα παραμένει σε ισχύ της μη αποζημίωσης σε περίπτωση που καταγγελθεί σύμβαση πριν τους 12 μήνες ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη.

6. Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II.

7. Εισάγεται άρθρο για την κανονική άδεια. Στο νομοσχέδιο υπάρχει αναφορά ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει για το χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η άδεια. Άρα ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα να παίρνει την άδειά του σύμφωνα με το δικό του προγραμματισμό και ο εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει.

8. Ποινικοποιούν το δικαίωμα στην απεργία! Για να ολοκληρωθεί η εργασιακή ζούγκλα και για να πατήσει πιο γερά στα ποδάρια της η σύγχρονη σκλαβιά απαιτείται σιγή νεκροταφείου. Ως κερασάκι στην τούρτα, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.

Στον κλάδο μας, τον κλάδο του Φαρμάκου, έναν κλάδο που όλα αυτά τα χρόνια παρουσίασε τεράστια κέρδη, την ίδια στιγμή που οι εργοδότες αρνούνται ακόμα και να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση εργασίας, όλα τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, στην δουλειά «ήλιο με ήλιο» στην διάλυση κάθε προσωπικού και οικογενειακού προγραμματισμού, στην κατάργηση-στην ουσία-κάθε ελεύθερου χρόνου, νέα επίθεση ακόμα και στα βασικά δικαιώματα που έχουν απομείνει για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Κανένας συνάδελφος στον κλάδο του Φαρμάκου και σε όλους τους κλάδους δεν επιτρέπεται να αποδεχτεί αυτό το τερατούργημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για να δοθεί άμεση, αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας, για να εμποδίσουμε την κατάθεσή του στη Βουλή.

  • Για να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.
  • Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων-ομηρίας.
  • Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.
  • Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Στα πλαίσια αυτά, η Διοίκηση του κλαδικού Συνδικάτου αποφάσισε απεργία, με ανοιχτή ημερομηνία, όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο-τερατούργημα στην Βουλή. Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να πάρουν ανάλογη απόφαση. Όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας να μάθουν την αλήθεια.. Δεν θα περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην οργάνωση του αγώνα με το Συνδικάτο μας, με πλατιές ενημερώσεις και συσκέψεις μέσα στους χώρους δουλειάς, για να προετοιμάσουμε την αγωνιστική απάντηση μας, την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.