Εργατική Πρωτομαγιά 2022. Όλοι στο στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί

Εργαζόμενοι -ες στον κλάδο του φαρμάκου,

Την Κυριακή 1η Μάη, διαδηλώνουμε  μαζικά και μαχητικά,

στην Αθήνα στις 10.30 το πρωί στο Σύνταγμα!

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα – σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”.

Παίρνουμε την σκυτάλη από την πετυχημένη πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη από την συμμετοχή των εκατοντάδων συναδέλφων -ισσών στα εργοστάσια, στις φαρμακαποθήκες , στα φαρμακεία κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, κόντρα στις «θεωρίες» της εργοδοσίας ότι «εδώ ήμαστε καλά, κοίτα αλλού τι γίνεται». Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε την 1η ΜΑΗ να εκφραστεί με μεγαλύτερη ορμή η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των εργαζομένων.

Δίνοντας  απάντηση στους φαρμακοβιομήχανους και γενικότερα στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου αλλά και στην κυβέρνηση που μας λένε ότι «τώρα δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις» . Την ίδια ώρα που η ακρίβεια έχει κτυπήσει κόκκινο, που οι αυξήσεις στο ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο έχουν τινάξει στον αέρα κάθε ατομικό και  οικογενειακό προϋπολογισμό, την ίδια ώρα που οι φαρμακοβιομήχανοι και γενικότερα η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου συνεχίζει να «σκάει» από κέρδη που ζαλίζουν, θέλουν να μας πουν ότι είναι  κανονικότητα οι πραγματικοί μισθοί μας σε σχέση με το καλοκαίρι που μας πέρασε να είναι μειωμένοι κατά περίπου 30% και ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου να παραμένουν αιχμάλωτοι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και πλέον να είναι δεκάδες τα περιστατικά καταστρατήγησης του ωραρίου και ταυτόχρονα  αρκετοί συνάδελφοι να προσλαμβάνονται με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΕΕ.

Μας λένε επίσης ότι είναι κανονικότητα η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στον άδικο και βάρβαρο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δηλαδή να δίνουν 6,5 δις ευρώ για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που καμία σχέση δεν έχει με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά αντίθετα έχει σχέση με την προώθηση συμφερόντων των κερδών επιχειρηματικών ομίλων γενικότερα των κεφαλαιοκρατών της χώρας.

Καταδικάζουμε  την επιλογή των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να σταθούν στο πλευρό του ευρωνατοϊκού στρατοπέδου δίνοντας το ξεκάθαρο μήνυμά μας ότι δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών και φονιάδων των λαών, και επιλέγουμε τον δρόμο της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων κόντρα στους ιμπεριαλιστές.

Τιμάμε την Εργατική  Πρωτομαγιά, από την σωστή πλευρά της ιστορίας!

 • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
 • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
 • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Δυναμώνουμε την πάλη μας συντονισμένα με όλους τους κλάδους των εργαζομένων ενάντια στην ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημά μας, ενάντια στο διαμορφωμένο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, για την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ με διαπραγματεύσεις, για την υπογραφή  κλαδικών ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.

Συνάδελφοι -σες, η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη θα δημιουργήσει προϋποθέσεις  για να συνεχίσουμε την πάλη μας για την υπογραφή ΣΣΕ του κλάδου με ουσιαστικές αυξήσεις και διεύρυνση δικαιωμάτων. Που είναι ένας αγώνας για να κατοχυρώσουμε τους μισθούς μας αφού αυτή την στιγμή η αφετηρία όλων των νέων προσλήψεων είναι τα ψίχουλα της ΕΓΣΣΕ. Για να πάρει σάρκα και οστά η αφετηρία έστω και τυπικά το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν». Κανένας μόνος τους απέναντι στην εργοδοσία. Για να ανοίξει ταυτόχρονα η συζήτηση για διεκδικήσεις που βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι των μεγαλοεργοδοτών.

Με αυτό το μήνυμα και τις διεκδικήσεις μας, τώρα προχωράμε πιο αποφασιστικά, οργανώνουμε τη συνέχεια των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων, βαδίζοντας προς την εργατική Πρωτομαγιά!

Στις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ εργοδοτών και της Ομοσπονδίας μας, παρά την παραδοχή τους ότι πρέπει να υπάρξει κλαδική συλλογική σύμβαση δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, η ικανοποίηση των αιτημάτων μας περνάει μέσα από την ταξική πάλη σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε φαρμακαποθήκη σε κάθε φαρμακείο και χώρο δουλειάς!

Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους διεκδικώντας:

 • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό.
 •  Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις και διεύρυνση δικαιωμάτων.
 • Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο κ.ά.
 • Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.
 • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.