Δεν τρομοκρατούμαστε – Δεν εξαγοραζόμαστε!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓ/ΤΩΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ

TRADE UNION OF MEDICINE, COSMETICS & RELATED PROFESSIONS OF ATTICA, PIRAEUS & ISLANDS

Χαλκοκονδύλη 56, 1ος ορ, γρ β, 10432 Αθήνα – τηλ 2105232760 , φαξ 2105247494

E – mail: syndfarm@yahoo.gr, www.syndikatopharmakou.gr

ΗΜΕΡ:29/03/2023                                                                                                                 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ:1943

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η εταιρία Ραφάρμ την προηγούμενη εβδομάδα απέλυσε εκδικητικά συνάδελφο, δραστήριο μέλος του συνδικάτου μας, για την στάση του απέναντι στους σχεδιασμούς της εταιρίας, να εκβιάσει τους εργαζόμενους να ενταχθούν σε νυχτερινό ωράριο με δυσμενείς όρους.

Πρωτοστατούσε μαζί με συναδέλφους του στην διεκδίκηση για καλύτερους όρους δουλειάς και αποδοχών καθώς και της πρόσληψης επαρκούς προσωπικού για την κάλυψη του ολοένα μεγαλύτερου όγκου δουλειάς.

Τόση είναι η βιασύνη τους να εξαλείψουν κάθε φωνή αντίδρασης και διεκδίκησής που δεν περίμεναν ούτε να αλλάξει ο μήνας μετά τις δυο μεγαλειώδης πανελλαδικές, πανεργατικές απεργίες στις οποίες ο συνάδελφος είχε συμμετάσχει ενεργά.

Η διοίκηση της Ραφάρμ όμως δεν έμεινε εκεί, εμμένει στις εξοργιστικές και απαράδεκτες τακτικές της.

Επί σειρά ημερών η διοίκηση αρνούνταν προκλητικά να συναντηθεί με το συνδικάτομεθοδεύοντας έτσι μια συνάντηση αποκλειστικά και μόνο με τον συνάδελφο. Σε αυτή τη συνάντηση προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν για να δεχθεί την απόλυση. Η διοίκηση της Ραφάρμ φαίνεται πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι της θα ξεπουλιούνταν έτσι εύκολα, αλλά υπολόγισαν λάθος.

Ο συνάδελφος με το να αρνηθεί την εξαγορά και να μη δεχτεί τα λεφτά τους, γίνεται παράδειγμα για την περήφανη στάση που πρέπει και μπορούμε να έχουμε απέναντι στην εργοδοσία είτε προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει είτε να μας εξαγοράσει.

Ο συνάδελφος επέλεξε συνειδητά να μείνει στο πλευρό των συναδέλφων του στο εργοστάσιο αλλά και όλου του κλάδου που τον στηρίζουν στην προσπάθεια να επαναπροσληφθεί.

Ποια είναι η Ραφάρμ?

Η Ραφάρμ συνολικά απασχολεί 650 άτομα προσωπικό. Είναι εταιρία που εξάγειτο 75% της παραγωγής της, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 30% τα τελευταία 5 χρόνια. Εκπονεί σχέδιο επενδύσεων (2021-2025) ύψους 65 εκατ. Ευρώ, με εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, νέο κτήριο Έρευνας και Ανάπτυξης και νέο αποθηκευτικό χώρο 4500τ.μ.

Ποια είναι τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους της Ραφάρμ?

Ανάπτυξη χωρίς τέλος, λοιπόν, για την Ραφάρμ, που αντικειμενικά θα περάσει πάνω από τις πλάτες μας έτσι ώστε τα επενδυτικά πακέτα «δώρο» από κράτος και ΕΕ να αυγατίσουν και να γίνουν ολοένα μεγαλύτερο κέρδος για την επιχείρηση .Η εικόνα όμως για τους εργαζόμενους είναι πολύ διαφορετική καθώς οι μισθοί είναι παγωμένοι, ενώ από την άλλη οι αλλαγές στα ωράρια και η εντατικοποίηση της δουλειάς έχουν φέρει τους εργαζόμενους στα όρια τους.

Η μαύρη-κακοπληρωμένη εργασία είναι εβδομαδιαίο φαινόμενο εδώ και χρόνια στη Ραφάρμ όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας , όπου πατώντας στους πολύ χαμηλούς μισθούς,τους σπρώχνουν να δουλεύουν αδήλωτοι το Σάββατο (6 ημέρα) για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

Πέραν από τον κίνδυνο οι συνάδελφοι να είναι πλήρως ακάλυπτοι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος αλλά και τα κλεμμένα ένσημα, η εταιρία έχει το θράσος να τους κλέβει τις πρώτες 4 ώρες από τις μαύρες υπερωρίες χρησιμοποιώντας διάφορα γελοία προσχήματα.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των συναδέλφων να ανατρέψουν αυτή την αδικία, με την απόφαση τους να μην δουλέψουν κανένα Σάββατο το μήνα Μάρτη και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους σε όλες τις διεκδικήσεις τους.

Τα πράγματα όμως, γίνονται ακόμα πιο ζοφερά για τους ειδικευμένους επιστήμονες στα εργαστήρια της Ραφάρμ, όπου αναγκάζονται να δουλεύουν έως και 12 ώρες (μέχρι να αποδεσμευτεί η παρτίδα τους λένε) χωρίς απολύτως ΚΑΜΙΑ αποζημίωση για τις υπερωρίες τους, θέμα για το οποίο ΕΠΙΣΗΣ έχουν γίνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Όπως φαίνεται από αυτά τα 65 εκατ. ευρώ επενδύσεων της Ραφάρμ, δεν περισσεύει τίποτα για την ασφάλεια και τη ζωή μας!

Οι ελλείψεις σε νευραλγικό ειδικευμένο προσωπικό μαζί με την παντελή έλλειψη οργανωμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης δημιουργούν όχι μόνο μια εξουθενωτική καθημερινότητα για τους εργαζόμενους αλλά, σε συνδυασμό με τη σχεδόν ανύπαρκτη πρόληψη, ένα ανθυγιεινό και πολλές φορές επικίνδυνο περιβάλλον.

Γυναίκες συνάδελφοι καλούνται καθημερινά να προσφέρουν βαριά και ανθυγιεινή εργασία (σηκώνουν και μετακινούν μεγάλα φορτία, δουλεύουν σε χώρους παραγωγής και επεξεργασίαςφαρμακευτικών κόνεων κλπ.), χωρίς να εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Τώρα η εταιρεία θέλει να τους επιβάλει να αλλάξουν όλη τους τη ζωή με τη νυχτερινή βάρδια χωρίς να λογαριάζει οικογενειακές υποχρεώσεις, παιδιά , σπίτια και ανάγκες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι έχουν μεταφερθεί (με ιδιωτικά μέσα της εταιρίας) στα νοσοκομεία μετά από σοβαρά ατυχήματα και έχουν «συμβουλευτεί» από στελέχη της εταιρίας να μη δηλώσουν το ατύχημα «για το καλό όλων». Ηλεκτροπληξίες από παλαιωμένο-κακοσυντηρημένο εξοπλισμό και έλλειψη διαδικασιών, κακώσεις του μυοσκελετικού από πτώσεις αλλά και εργαστηριακά ατυχήματα ελλείψει μέτρων ασφαλείας. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Η Ραφάρμ έχει ευθύνη, καθώς πέραν από την φιλότιμη και καθημερινή προσπάθεια των συναδέλφων τεχνικών να κρατήσουν τον εξοπλισμό λειτουργικό και ασφαλή, η υποχρηματοδότηση της συντήρησης (πχ ανταλλακτικά με το σταγονόμετρο) και η υποστελέχωση των κρίσιμων τμημάτων πλέον βγάζει μάτι.

Υπό αυτό το πρίσμα, της υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, η απόλυση του συναδέλφου γίνεται ακόμα πιο απαράδεκτη και επικίνδυνη καθώς είναι μηχανικός και η απουσία του έχει αφήσει ένα τμήμα του εργοστασίου ακάλυπτο, καθώς οι συνάδελφοί του δεν έφταναν από πριν, πόσο μάλλον τώρα.

Η αντιμετώπιση της υγείας και της ασφάλειας με όρους κόστους-οφέλους έχει τραγικές συνέπιες όπως με το έγκλημα των Τεμπών που δείχνει με τον πιο περίτρανο τρόπο που οδηγούν οι πολιτικές των ελλείψεων προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών για χάρη του κέρδους.

Το «στείλε όταν φτάσεις» δεν θα επιτρέψουμε να γίνεται «στείλε όταν σχολάσεις»!

Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε με την υπεράσπιση της ζωής και της δουλειάς μας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παλέψουν :

  • Να παρθεί ΑΜΕΣΩΣ πίσω η απόλυση – ο συνάδελφος να επιστρέψει στη θέση του
  • Αυξήσεις για όλους για να μην τελειώνει ο μισθός από της 15 του μήνα – Αξίζουμε περισσότερα
  • Να προστατευτούν από εκβιασμούς και απολύσεις όσοι συνάδελφοι έχουν δομήσει τις ζωές του με τα υπάρχοντα ωράρια και δεν μπορούν να προσφέρουν νυχτερινή εργασία – Προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των ολοένα μεγαλύτερων αναγκών.
  • Άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους παραγωγής ,αποθήκευσης και εργαστηρίων 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.