Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου για την απεργία της Πέμπτης 23 Ιούνη

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr site: www.omospondiapharmakou.gr, Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα


ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982


ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:1317 Αθήνα 24/06/2022

Τα κέρδη τους ≠ Η ζωή μας

Συνεχίζουμε αγωνιστικά για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

Η ΟΕΦΣΕΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου που έδωσαν τη μάχη της απεργίας στις 23 Ιούνη μέσα στους χώρους δουλειάς, καθώς και όλους τους συναδέλφους που έκαναν – κάποιοι για πρώτη φορά – το βήμα της απεργίας.

Στον κλάδο πραγματοποιήθηκε απεργία κλαδική μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι απεργοί της Boehringer, της ΛΑΒΙΦΑΡΜ, της ΕΛΠΕΝ, της ΝΤΕΜΟ, της ΦΑΜΑΡ, της LOREAL, της JOHNSON, των ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ και άλλων φαρμακαποθηκών, οι συνάδελφοι που βρέθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην έδρα των φαρμακοβιομηχάνων στην Αθήνα δικαιώνουν την απεργιακή απόφαση της Ομοσπονδίας μας και τη σκληρή μάχη που έδωσε για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.

Η απεργιακή απόφαση και η μάχη που δώσαμε δεν ήταν εύκολη. Βρήκαμε απέναντί μας το μαστίγιο και το καρότο της εργοδοσίας, τη μοιρολατρία, τις αντιλήψεις και τα ιδεολογήματα που καλλιεργεί μαζί με την κυβέρνηση και το συνδικαλισμό της ενσωμάτωσης και της διαχείρισης. Ήταν, όμως, επιβεβλημένη, κάτι που κρίνεται και από το αποτέλεσμα, από τις αντιδράσεις της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς, από τη συζήτηση και την κινητοποίηση που προκάλεσε στους εργαζόμενους, από την αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί διασπαστές του κλάδου, ΠΟΙΕ και ΠΟΣΥΦΕ, που είναι λαλίστατοι όταν πρόκειται να διαχειριστούν τους αντεργατικούς νόμους και την εργοδοτική επίθεση, ούτε λέξη δε βρήκαν να πουν για την απεργία. Δεν είναι τυχαίο ότι το σωματείο – μέλος της ΠΟΙΕ που εδρεύει στο εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ στον Αυλώνα στο 48ο χλμ, αναλαμβάνοντας το ρόλο του “λαγού” της εργοδοσίας, προσπαθούσε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας την απεργία παράνομη. Ούτε ήταν τυχαία η παρουσία της αστυνομίας στο εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ στην Ανθούσα το πρωί της απεργίας, απέναντι στα μέλη του κλαδικού Συνδικάτου Αττικής .

Δώσαμε σε όλους το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου, ούτε εφησυχασμένοι είναι, ούτε ικανοποιημένοι από τα φιλοδωρήματα που δίνει η “καλή” εργοδοσία για να διασφαλίσει την “εργασιακή ειρήνη”. Δεν έχουν ξεχάσει την κλαδική ΣΣΕ, δεν έχουν απεμπολήσει το δικαίωμα και τη διεκδίκηση της υπογραφής της.

Όσο κι αν έχουν προσπαθήσει μέχρι σήμερα η εργοδοσία, όλες οι κυβερνήσεις με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν χτίσει, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, η ΓΣΕΕ που για άλλη μια φορά πάει να υπογράψει με το ΣΕΒ τον κατώτατο μισθό, οι ρεφορμιστές συνδικαλιστές που διεκδικούν ότι και όσο τους επιτρέπει η εργοδοσία και η καπιταλιστική οικονομία, η πάλη για ΣΣΕ σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο με αυξήσεις σε μισθούς και διευρυμένα δικαιώματα, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και τα δικά τους συμφέροντα, παραμένει ζωντανή και μάλιστα φουντώνει. Αυτό οφείλεται στην επίπονη και επίμονη δουλειά της Ομοσπονδίας μας, των ταξικά προσανατολισμένων σωματείων μας, του ΠΑΜΕ, που πριν λίγες μέρες συζήτησε με την παρουσία 2000 συνδικαλιστών από όλη τη χώρα, για τη συνέχεια και τον προσανατολισμό της ταξικής πάλης των εργαζόμενων.

Οι προϋποθέσεις για την κλαδική μας απεργία δημιουργήθηκαν και από τις ίδιες τις εξελίξεις, την πραγματικότητα που λέει ότι η ζωή των εργαζόμενων έχει χειροτερέψει, οι εργασιακές σχέσεις και οι όροι εργασίας έχουν επιδεινωθεί, το εισόδημά μας έχει μειωθεί λόγω της ακρίβειας, τη στιγμή που η εργοδοσία του κλάδου διαφημίζει τα κέρδη της, την πρόοδό της, τα επενδυτικά της σχέδια, απαιτεί και παίρνει από τις κυβερνήσεις όλο και περισσότερα.

Στη συνέντευξη τύπου ΙΟΒΕ – ΣΦΕΕ τη μέρα της απεργίας, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργοδότες ήταν αποκαλυπτικά: 77 δις ευρώ έφτασαν οι πωλήσεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, 57 δις μόνο μέσα από τις αποθήκες και τα φαρμακεία, από το 2009 ως το 2020, δηλ. το διάστημα που οι εργαζόμενοι είμαστε χωρίς ΣΣΕ!

Τα 13 χρόνια που έχουν αφήσει οι εργοδότες, με τη συνδρομή των κυβερνήσεων κάθε απόχρωσης, τον κλάδο χωρίς ΣΣΕ, αποδεικνύουν ότι κανένας δε μας χαρίζει τίποτα, αν δεν το διεκδικήσουμε με σκληρούς αγώνες. Αποδεικνύουν ακόμα ότι στη μεγάλη «οικογένεια» του κλάδου, της υγιούς επιχειρηματικότητας, όπως μας λένε, υπάρχουν οι εκμεταλλευόμενοι και οι εκμεταλλευτές, αυτοί που ιδρώνουν και ματώνουν, παράγοντας τον πλούτο με τη δουλειά τους, είτε στην κρίση, είτε στην ανάπτυξη, είτε στην πανδημία, είτε στον πόλεμο, είτε στην ειρήνη των αφεντικών, και αυτοί που τον καρπώνονται και από πάνω θέλουν να τους «προσκυνούν» οι εκμεταλλευόμενοι, αν και όταν τους πετάνε κανένα ψίχουλο από το μεγάλο τραπέζι των κερδών τους. Θέλουν να τους ακολουθούν στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που διαλέγει ο καθένας τους και να σκοτώνονται για του ενός ή του άλλου αφέντη το φαί.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Τα συλλογικά δικαιώματα του κλάδου, με κατώτατο μισθό 950 ευρώ, 5ήμερο-8ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή, επιδόματα, τα ενιαία δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, πρέπει να κατοχυρωθούν και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη!

Το απεργιακό βήμα του κλάδου είναι η βάση για να δουλέψουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, να μεγαλώσουμε, να διευρύνουμε τον αγώνα μας. Η μάχη για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, αλλά και επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουμε ξεκινήσει, δεν είναι «μονόπρακτο έργο». Θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση. Αυτή τη συνέχεια και αυτή την κλιμάκωση υποσχόμαστε ότι θα υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις!

Γι αυτό παλεύουμε επίμονα, ακούραστα, αυστηρά με τον εαυτό μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά αδυναμίες και προβλήματα, για να αναμετρηθούμε με την εργοδοσία κατά μέτωπο. Μέσα από τους αγώνες μας συνεχίζουμε την προσπάθεια, για να ωριμάζει η συνείδηση των εργαζόμενων, για να μπορέσουμε να συγκρουστούμε συνολικά με τα αφεντικά και την εξουσία τους και να πάρουμε στα χέρια μας αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει, τον πλούτο που παράγουμε.

Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, όμως εμείς μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά!

Παλεύουμε για:

  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς – 950 ευρώ κατώτερο μισθό.
  • 8ωρη και πενθήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή.
  • Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%
  • Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ – φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%
  • Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως έξι ετών.

Εδώ και τώρα μπροστά οι δικές μας ανάγκες για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!

Συνεχίζουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά! – Θα νικήσουμε!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

                                                                                           

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.