Ανακοίνωση Σωματείου Pharmathen για το εργατικό ατύχημα στην Μεταμόρφωση Αττικής

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στην PHARMATHEN,                      

Ένα νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε την Παρασκευή 28 Ιουνίου στο εργαστήριο του RnD στην Μεταμόρφωση Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που μια συνάδελφος πήγε να πετάξει στα ειδικά δοχεία απόχυσης αποβλήτων κάποια από τα δείγματα της, φαίνεται πως έγινε κάποιου είδους αντίδραση, με αποτέλεσμα αυτά να εκτιναχθούν στο πρόσωπο της, ενώ προκλήθηκε και πυρκαγιά.

Άμεσα συνάδελφοι της τη βοήθησαν και όχι κάποιος υπεύθυνος- ειδικός, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και μετά από λίγο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται με χημικά εγκαύματα. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στην συναδέλφισσα, της ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Δεν αρκούν όμως μόνο οι ευχές.

Με την ανακοίνωση θέλουμε να αναδείξουμε τις ευθύνες της εταιρείας, οι οποίες είναι μεγάλες. Τα ατυχήματα αυτά δεν είναι μία κακιά στιγμή, ένα τυχαίο γεγονός, αλλά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης  που υπάρχει σε συνδυασμό με την ελλιπή εκπαίδευση στους εργαζόμενους σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν, να θυμηθούμε ανάλογο περιστατικό στο χημείο του QC στην Παλλήνη παλιότερα, αλλά και στις εγκαταστάσεις των Σαπών με το πρόσφατο ατύχημα που συνάδελφος τραυματίστηκε στον τένοντα δαχτύλου, την έντονη αδιαθεσία συναδέλφου στο χημείο του LAI που τον οδήγησε στο νοσοκομείο, τον τραγικό θάνατο συναδέλφου κατά την διάρκεια δεύτερης δουλειάς που έκανε στην Αλεξανδρούπολη. Η ευθύνη της εταιρείας είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι, όταν ζήτησε συνάντηση το σωματείο μας με την εταιρεία πριν περίπου ένα μήνα και επικοινωνήσαμε με στέλεχος του HR, στην οποία θέλαμε να συζητήσουμε φλέγοντα εργασιακά ζητήματα, αρνήθηκαν με ψευτοδικαιολογίες.

Συνάδελφοι, δεν πρέπει να σκεφτούμε ότι εμείς είμαστε οι τυχεροί, επειδή δεν συνέβη κάτι σ’ εμάς. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς, γιατί υπάρχουν οι συνθήκες στους χώρους εργασίας μας που μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα, όπως η εντατικοποίηση της εργασίας, τα κυλιόμενα ωράρια με συνεχόμενα 7ήμερα και 8ήμερα και όταν με νέους εγκυκλίους, όπως αυτή για την ψηφιακή κάρτα πετσοκόβει χαρίζει έως δύο ώρες εργασίας στους εργοδότες, έρχεται να συμβάλει στην κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

● ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ.

● ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.