Ανακοίνωση για το εργατικό ατύχημα στη ΦΑΡΜΑΤΕΝ

Μετράμε ένα ακόμα εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στο χημείο του εργοστασίου της Παλλήνης. Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από τη συνάντηση/παρέμβαση του Συνδικάτου Φαρμάκου με τη Διοίκηση της Φαρματέν για τα ζητήματα της αύξησης των ωρών εργασίας και της εντατικοποίησης ενόψει των αδειών του καλοκαιριού στο εργοστάσιο των Σαπών καθώς και για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει πια καθημερινότητα, όπου μας διαβεβαίωσαν ότι «εργατικά ατυχήματα δεν συμβαίνουν», άλλο ένα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των εργατικών ατυχημάτων τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο χημείο του εργοστασίου στην Παλλήνη.

Συγκεκριμένα, γυάλινη φιάλη με καυστικό διάλυμα χύθηκε πάνω σε συναδέλφισσα, όταν κατά τη μετακίνηση της φιάλης έσπασε/αποκολλήθηκε ο πάτος. Η συναδέλφισσα υπέστη χημικό έγκαυμα. Οι ευθύνες της εταιρίας είναι τεράστιες. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη ώστε οι εργαζόμενοι να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για τέτοιες καταστάσεις ειδικά με υλικά που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Υπήρξε αδράνεια από μέρους των υπευθύνων και κανένας δεν ήξερε τι να κάνει. Το ειδικό ντους που υπάρχει στο χημείο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, γιατί κάτω από αυτό στοιβάζονται διάφορα υλικά. Από την πρώτη στιγμή με πρωτοβουλία των υπολοίπων εργαζομένων  και όχι με τη βοήθεια κάποιου υπευθύνου-ειδικού μετέφεραν την συναδελφισσα στο μπάνιο που βρίσκεται ένα όροφο κάτω για να ξεκινήσουν να ρίχνουν νερό πάνω της. Η συναδέλφισσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκε για 2 μέρες, για την αποκατάσταση της υγείας της θα χρειαστούν μήνες.

Στο χημείο δεν υπήρξε καμία άμεση δραστηριοποίηση για τον καθαρισμό του χώρου, ο οποίος μύριζε έντονα όπως και σε άλλους ορόφους, ταυτόχρονα αρκετοί συνάδελφοι άρχισαν να έχουν έντονες ενοχλήσεις στο λαιμό και τα μάτια. Για 2 ολόκληρες μέρες δεν υπήρξε καμία ουσιαστική λύση και καμία ενημέρωση στους εργαζόμενους για το χώρο και αν είναι κατάλληλος για εργασία, ενώ η μυρωδιά συνέχιζε να είναι έντονη.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να παραμένουν στο χημείο. Έτσι, μία ακόμη συναδέλφισσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω έντονης δυσφορίας, η οποία και νοσηλεύτηκε. Παράλληλα, άλλοι συνάδελφοι πήγαν μεμονωμένα σε γιατρούς για δυσφορία και έντονες ενοχλήσεις στα μάτια.

Το κατά πόσο κάποιος εργάστηκε μέσα στο χημείο μέχρι να ξεκινήσει ο καθαρισμός του χώρου την 3η μέρα, εξαρτήθηκε αποκλειστικά από το « πόσο μπορεί, θέλει, νιώθει άνετα να δουλέψει» όπως έλεγαν οι προϊστάμενοι και όχι από επίσημη ανακοίνωση ότι ο χώρος είναι κατάλληλος ή όχι στο να εργαστούν.

Μετά και από παρεμβάσεις του Συνδικάτου αλλά και τη δυσανασχέτηση των εργαζομένων, τελικά, έφτασε 3 ημέρες μετά το συμβάν να ξεκινήσουν οι ενέργειες για τον καθαρισμό του χώρου.

Όλα αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αναδεικνύουν ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, οι χώροι εργασίας είναι ασφυκτικά γεμάτοι με μηχανήματα και υλικά που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, εργαζόμενοι δουλεύουν σε βάρδιες εντελώς μόνοι σε χώρους με επικίνδυνα υλικά.  Σε συνδυασμό με την πίεση για την ολοκλήρωση των εργασιών, οδηγούν καθημερινά συναδέλφους στα νοσοκομεία ακόμα και με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Τα εργατικά ατυχήματα, όπως και οι επαγγελματικές ασθένειες δεν είναι αναπόφευκτα, ούτε ατομική ευθύνη των εργαζομένων. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι εργοδοτική ευθύνη.

Το Συνδικάτο Φαρμάκου δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα που δίνει όλα αυτά τα χρόνια με επανειλημμένες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και καταγγελίες που προειδοποιούν για τις συνθήκες γαλέρας που οι εργοδότες έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας , παρά την παντελή αδιαφορία της Κυβέρνησης και των οργάνων της για την ουσιαστική λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συστρατευθούν με το Συνδικάτο και οργανωμένα να παλέψουμε να γίνουν οι ανάγκες μας πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε για άλλη μια φορά να διενεργηθεί έλεγχος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε ένα ακόμα ατύχημα σε βάρος της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.