Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Η εταιρεία SPECIFAR, τμήμα πλέον της φαρμακευτικής πολυεθνικής TEVA, προχώρησε πριν μερικές μέρες σε απολύσεις συναδέλφων από τη συσκευασία και τις πωλήσεις. Και δεν είναι η πρώτη φορά, μιας και το προηγούμενο διάστημα είχε προβεί σε απολύσεις ιατρικών επισκεπτών.

Στην παρέμβαση που έκανε το κλαδικό Συνδικάτο και η Ομοσπονδία μας στις 22/2, η διοίκηση της SPECIFAR αιτιολόγησε τις απολύσεις ως αναγκαίο έσχατο μέτρο, εξαιτίας της κατάργησης του τμήματος των υγρών, η κυκλοφορία των οποίων κρίθηκε ασύμφορη για την εταιρεία.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι τα συμφέροντα των εργαζόμενων δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Αυτό που καθορίζει την στάση της εργοδοσίας είναι το κέρδος και μόνο. Όταν δεν έχει την επιθυμητή κερδοφορία, έστω και σε ένα τμήμα, ακόμα και μια πολυεθνική  σαν την TEVA, που δραστηριοποιείται με δεκάδες εργοστάσια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν διστάζει να στείλει στο δρόμο της ανεργίας εργαζόμενους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Οι φαρμακοβιομήχανοι μαζί με όλους τους εργοδότες, επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους και γι αυτό αξιοποιούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις. Κρατούν ενιαία στάση απέναντι στην Ομοσπονδία μας για το ζήτημα της κλαδικής μας σύμβασης, συνδιαμορφώνουν με την κυβέρνηση, την Ε.Ε. τα νέα μέτρα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Δεν διστάζουν ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία του λαού μας, αφού γι αυτούς το φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

Ταυτόχρονα, προσπαθούν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, να τους διασπούν, διατηρώντας τους μισθούς ή δίνοντας και κάποιες αυξήσεις σε αυτούς που παραμένουν στη δούλεψή τους, καλλιεργώντας τη λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου». Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το επιχείρημα ότι απολύονται συνάδελφοί μας για να  «σωθούν» δήθεν οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας. Ότι πρέπει να χαίρονται οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου ή μιας επιχείρησης όταν ένα άλλο εργοστάσιο ή μια άλλη επιχείρηση κλείνει, γιατί «θα πάρουν τη δουλειά», κι ας πετάγονται συνάδελφοί μας στην ανεργία.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η λογική που καλλιεργείται από την εργοδοσία, μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους. Για την εργοδοσία είμαστε αναλώσιμοι, κανένας δεν εξασφαλίζεται και δε γλιτώνει από τους σχεδιασμούς της, όταν δε μας χρειάζεται μας δείχνει την «έξοδο».

Το δικό μας συμφέρον είναι να παλέψουμε για την ανάκτηση των απωλειών και για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα στην εργοδοσία και στους σχεδιασμούς της για κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα, που μας εμποδίζουν. Γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο καθημερινά, εμείς με την εργασία μας δημιουργούμε το φάρμακο για να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας μας.

Να παλέψουμε ενωμένοι ως τάξη, να συσπειρωθούμε στο Συνδικάτο και την Ομοσπονδία μας, να σπάσουμε την απογοήτευση και τη μοιρολατρία, τη λογική της «ατομικής λύσης», να αντεπιτεθούμε για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Όπως έκανε το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία μας στην τοποθέτησή τους απέναντι στη διοίκηση της SPECIFAR, να απορρίψουμε ως απαράδεκτες τις δικαιολογίες της εργοδοσίας και να απαιτήσουμε την επανασπρόληψη των απολυμένων συναδέλφων μας και την απορρόφησή τους σε άλλα τμήματα της εταιρίας.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Share.

Comments are closed.