Ανακοίνωση για τις απολύσεις στην εταιρεία Novartis

Την Τετάρτη 12/12 πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για τις απολύσεις στην εταιρεία Novartis.

Στην συνάντηση η εταιρεία δήλωσε ότι προχώρησε τον Δεκέμβρη σε 18 απολύσεις και ότι θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες ,με αριθμό απολύσεων που θα φτάνει μέχρι και το μέγιστο όριο του  5% με βάση τους αντεργατικούς νόμους. Επανέλαβε τα ίδια επιχειρήματα που είχε διατυπώσει στην συνάντηση με το συνδικάτο ότι οι αναδιαρθρώσεις ήταν απαραίτητες για τη βιωσιμότητα της εταιρίας,πως τα clawback και τα rebate είναι «αβάσταχτα»,οτι η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί. Μαζί με τους όρους της απόλυσης που υποτίθεται ότι κάνουν λιγότερο βλαπτικό το πέρασμα δεκάδων εργαζομένων στην ανεργία. Το Υπουργείο έκανε συστάσεις για προσωρινό πάγωμα των απολύσεων  και διαβούλευση.

Στη συνάντηση η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου ξεκαθάρισαν για άλλη μια φορά τα εξής.

  • Το μόνο «βιώσιμο» αίτημα για τους εργαζόμενους είναι η άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες και η ακύρωση όσων έχουν προγραμματιστεί. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τους εργοδότες που προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις που οδηγούν δεκάδες συναδέλφους και τις οικογένειες τους στην ανεργία. Συναδέλφους  που με την δική τους δουλειά η εταιρεία έβγαλε τόσα κέρδη και τώρα με τις «αναδιαρθρώσεις» πετιούνται στον δρόμο. Καμία ενισχυμένη αποζημίωση η άλλο μέτρο δεν μπορεί να αλλάξει τον εργασιακό θάνατο τόσων εργαζομένων, που θα προστεθούν στις χιλιάδες ανέργους του κλάδου που απολύθηκαν με παρόμοια επιχειρήματα και πρακτικές από πολυεθνικές και εγχώριες εταιρείες.
  • Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο δεν συμμετέχουν σε καμία διαδικασία «διαβούλευσης» για τον αριθμό των απολύσεων. Και ένας απολυμένος συνάδελφος είναι ήδη πάρα πολύ σε μια αγορά με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και με τις αποδοχές και συνθήκες εργασίας να επιδεινώνονται συνεχώς ενώ η ανεργία να αυξάνει.
  • Το Συνδικάτο καταγγέλλει αυτές τις αντεργατικές πρακτικές και θα αγωνιστεί για ενάντια στις απολύσεις, μαζί με τους εργαζόμενους. Μοναδική διέξοδος είναι η συσπείρωση στο ταξικό συνδικάτο, στην Ομοσπονδία και το ΠΑΜΕ. Μοναδική μας δύναμη είναι η ενότητά μας. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στον αντεργατικό κατήφορο, μόνο έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε την δουλειά και την αξιοπρέπειά μας.

Καλούμε την εταιρία Novartis να τις ανακαλέσει άμεσα όλες τις απολύσεις και να ακυρώσει όσες έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους φορείς, και την κοινωνία, να καταδικάσουν τέτοιου τύπου πρακτικές, που εφαρμόζει η συγκεκριμένη εταιρία, και οι εταιρίες του κλάδου.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.