Ανακοίνωση για την κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενάντια στην κατάργηση του 5ήμερου στις φαρμακαποθήκες

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε  τους  εκατοντάδες συναδέλφους  που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, τις  πολύμορφες δράσεις και τις διαδικασίες συζήτησης και απόφασης του Συνδικάτου μας για τον μεγάλο αγώνα που δίνουμε  για την υπεράσπιση του πενθήμερου και των εργατικών δικαιωμάτων στις φαρμακαποθήκες.

Δύο μήνες τώρα, συνάδελφοι και συναδέλφισσες από τις φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία, τα εργοστάσια, την ιατρική ενημέρωση, από όλους τους  χώρους του κλάδου, δίνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την  υπεράσπιση του πενθήμερου. Ενάντια στις αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών και της δημοτικής αρχής της Αθήνας, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την περίοδο της  πανδημίας  για να τους «λύσει τα χέρια».

Σε αυτήν την μάχη, φάνηκε ξεκάθαρα ποιοι ήταν μαζί μας και ποιοι ήταν απέναντι μας: Μαζί μας ήταν και είναι οι εργαζόμενοι, οι συνάδελφοι από τις φαρμακαποθήκες και όλο τον κλάδο, που δεν σταμάτησαν να δουλεύουν ούτε μια στιγμή μέσα στην πανδημία, με κίνδυνο της υγείας τους, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τροφοδοσία των φαρμάκων για όλο τον λαό της Αττικής και του Πειραιά αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι, που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, που παλεύουν να μην διαλυθεί η ζωή τους για τα κέρδη των εργοδοτών του κλάδου, που υπερασπίζονται το στοιχειώδες δικαίωμα να έχουν διαθέσιμο χρόνο για την οικογένεια τους, την ξεκούραση τους, την συμμετοχή τους σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και όχι να τον εκχωρούν για να βγάζουν  και άλλα κέρδη οι εργοδότες.

Απέναντι μας, από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν οι εργοδότες, δημοτικές αρχές, οι αντεργατικοί νόμοι και κατασταλτικοί μηχανισμοί. Όλο αυτό το διάστημαδεν υπήρξε στάση εργασίας  και κινητοποίηση του Συνδικάτου μας που να μην βρέθηκε μπροστά σε εργοδοτικές προσφυγές στα δικαστήρια, μπροστά σε κλούβες των ΜΑΤ, μπροστά σε αστυνομικές δυνάμεις που εμφανίζονταν ξανά και ξανά στους χώρους όπου έκανε δράσεις το Συνδικάτο. Οι εργοδότες , που χρόνια τώρα λένε στους εργαζόμενους ότι «είμαστε μια οικογένεια», όταν οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους, απέδειξαν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους , ότι τα συμφέροντα τους  δεν  υπολογίζουν τα εργατικά δικαιώματα. Σε αυτό είχαν μαζί τους την δημοτική αρχή της Αθήνας, που, με μια υπογραφή αντιδημάρχου για την κατάργηση του πενθήμερου, προσπάθησε να φέρει το Συνδικάτο μπροστά σε «τετελεσμένα».

Νόμισαν ότι με  τον αυταρχισμό και τους  κατασταλτικούς  μηχανισμούς  θα εμποδίσουν την δράση του Συνδικάτου μας. Νόμισαν ότι θα εκμεταλλευτούν με άθλιο τρόπο την πανδημία για να μείνουν οι εργαζόμενοι φιμωμένοι. Έκαναν  λάθος.Με τις κινητοποιήσεις μας , που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες, σπάσαμε το τείχος της σιωπής που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν  και ο αγώνας στις φαρμακαποθήκες αναδείχθηκε σε όλο τον κλάδο και την κοινωνία. Υπερασπιστήκαμε στην πράξη το πενθήμερο και εμποδίσαμε την κατάργηση του στις φαρμακαποθήκες της Αθήνας, ενάντια και σε όλους τους μηχανισμούς των εργοδοτών. Ταυτόχρονα  καταγγείλαμε τις  απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας, πραγματοποιήσαμε κινητοποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναγκάσαμε τις Δημοτικές Αρχές να συζητήσουν  το θέμα, καλέσαμε όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής  αντιμετώπισε τα αιτήματα των εργαζομένων με λογικές  «αποφασίζω και διατάζω», προσπάθησε να εμποδίσει την παρουσία των  εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και αλλά και την πρόσβαση της κινητοποίησης του συνδικάτου στον χώρο έξω από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Στην συνέχεια, αφού αναπαρήγαγε αυτούσια τα επιχειρήματα συγκεκριμένων εργοδοτών του κλάδου, προσπάθησε να εμποδίσει ακόμα και διαδικασία συζήτησης και ψηφίσματος για το θέμα του ωραρίου των φαρμακαποθηκών. Και αφού δεν το κατάφερε ούτε και αυτό, κατέληξε να συμπράξει με φασιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να  βοηθήσει τους εργοδότες του κλάδου να καταργήσουν εργατικά δικαιώματα.

Η δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη καταψήφισε τη διατήρηση του πενθημέρου, μαζί με τους ναζί, τα τσιράκια των εργοδοτών. Ακόμα και αυτό έγινε με οριακή πλειοψηφία, αφού ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), που είχε «στηρίξει» στα λόγια τα αιτήματα των εργαζόμενων, αποχώρησε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας!!!

Η χθεσινή διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας  έριξε και όποιο πρόσχημα είχε απομείνει για τον  πραγματικό ρόλο της δημοτικής αρχής και για τα επιχειρήματα των εργοδοτών. Έδειξε για άλλη μια φορά το ρόλο που έχουν οι φασιστικές δυνάμεις, που βρίσκονται απέναντι σε κάθε εργατικό αγώνα. 

Κυρίως όμως έδειξε ότι η πραγματική δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στην οργάνωση και μαζικοποίηση της δικής τους πάλης, στον αταλάντευτο και αποφασιστικό αγώνα τους για τα δικαιώματά τους. Για να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν. Και αυτός ο αγώνας  συνεχίζεται. Το Συνδικάτο μας  θα προχωρήσει άμεσα σε ενημέρωση όλων των εργαζομένων του κλάδου για ότι έγινε στο δημοτικό συμβούλιο και θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του πενθήμερου στις φαρμακαποθήκες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Από τη μαζική κινητοποίηση του συνδικάτου έξω από το χώρο που συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας στο Γκάζι.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.