26 Μάϊου εώς 14 Ιουνίου 2021 συμμετέχουμε μαζικά στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου μας

26 ΜΑΙ ΟΥ ΕΩΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΣΧΥΡΟ – ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Εργαζόμενοι στα εργοστάσια, στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία, στην ιατρική ενημέρωση, σας καλούμε να συμμετέχετε στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου μας. Τώρα που η συντονισμένη επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και εργοδότες είναι πιο άγρια από ποτέ, η ισχυροποίηση του συνδικάτου μας στις επερχόμενες αρχαιρεσίες, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό με τι όρους και συσχετισμούς θα δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.


Σκεφτείτε, υπάρχουν νέοι συνάδελφοι χωρίς καμία συνδικαλιστική εμπειρία, που δε γνωρίζουν καν τι είναι η συλλογική σύμβαση. Συνάδελφοι που δουλεύουν σε εργολάβους με συμβάσεις ατομικές που ανανεώνονται κάθε εβδομάδα. Συνάδελφοι παλιότεροι, που βλέπουν κατακτήσεις δεκαετιών, να παίρνονται σε ένα βράδυ πίσω. Συνάδελφοι στην ιατρική ενημέρωση που έρχονται αντιμέτωποι με απανωτά κύματα απολύσεων και τη εργασιακή ανασφάλεια, παρατημένοι ουσιαστικά από το συνδικαλιστικό τους όργανο που τόσα χρόνια καλλιέργησε την απάθεια, το συμβιβασμό ενώ είχε ξεκάθαρα διαλυτικό και διασπαστικό ρόλο στον κλάδο.

Οι εργοδότες είναι καλά οργανωμένοι στους δικούς τους συνδικαλιστικούς φορείς και έχουν στη διάθεση τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ύστερα από δική τους απαίτηση για την θωράκιση της κερδοφορίας τους, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει κι άλλους που θα βάζουν ταφόπλακα στις κλαδικές συμβάσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, θα θεσμοθετούν την εργασιακή ζούγκλα. Για εμάς που με την εργασία μας παράγουμε τον πλούτο που ιδιοποιούνται μια χούφτα αφεντικά-επιχειρήσεις, η συσπείρωση μας στο ταξικό συνδικάτο και την ομοσπονδία μας ΟΕΦΣΕΕ αποτελεί μονόδρομο.

Για αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ανεξάρτητα ειδικότητας και εργασιακής σχέσης, κυρίως στους συναδέλφους που δουλεύουν σε εργολαβικά γραφεία, να δώσουμε τη μάχη συλλογικά και ενιαία για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις στον κλάδο φαρμάκου – καλλυντικού παρουσιάζουν απίστευτη ανάπτυξη που αποτυπώνεται σε τζίρους, κέρδη, εξαγωγές, επενδύσεις που σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία θα αγγίξουν το 1,5 δις σε βάθος πενταετίας και που ταυτόχρονα εξασφαλίζουν κυβερνητικές εγγυήσεις για την κρατική χρηματοδότηση των επενδυτικών τους πλάνων, οι εργαζόμενοι του κλάδου μόνο κερδισμένοι δε βγαίνουν. Αντίθετα βλέπουν οι νέες προσλήψεις να γίνονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μεικτά, την εντατικοποίηση, το ξεχείλωμα των ωραρίων, δουλειά Σάββατα και Κυριακές, το αίσχος της εργολαβικής εργασίας να επεκτείνεται.

Βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια, το άγχος για το εργασιακό τους αύριο, την τρομοκρατία και τις απολύσεις. Οι συνάδελφοι μας ειδικά στην ιατρική ενημέρωση έχουν βαρεθεί να μετρούν τις απώλειες τους, ενώ έγιναν οι πρώτοι που πάνω τους εφαρμόστηκαν νέα, ασφυκτικά εργασιακά μοντέλα όπως αυτό της τηλεργασίας. Σε αυτό το ήδη αρνητικό και εχθρικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους έρχεται τώρα το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης, που επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα σε όσα δικαιώματα μας είχαν απομείνει. Η κατάργηση του οχτάωρου με ταυτόχρονη επιβολή της 10ωρης εργασίας όποτε στην ουσία ο εργοδότης το θέλει χωρίς να υποχρεώνεται να πληρώνει υπερωρίες, η περαιτέρω «ευελιξία», η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η απελευθέρωση των απολύσεων έρχονται να μας γυρίσουν εκατό χρόνια πίσω.

Για να περάσει ο αντεργατικός σχεδιασμός κυβέρνησης και εργοδοτών θέλουν να ξεμπερδεύουν με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης που θα μπαίνει εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους. Για αυτό το λόγο σχεδιάζουν νέους φραγμούς στη συνδικαλιστική δράση μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικάτων και των μελών τους, έρχονται να νομιμοποιήσουν την απεργοσπασία, να αντικαταστήσουν τις ζωντανές συνελεύσεις με διαβλητές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, να βάλουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην κήρυξη μιας απεργίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη μανία κυβέρνησης και εργοδοτών να τσακίσουν οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο στη αειφόρο καπιταλιστική τους ανάπτυξη, στα κέρδη τους. Το συνδικάτο μας με τη δράση του και τον αταλάντευτο προσανατολισμό του στην γραμμή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έκανε ξεκάθαρο πως o ρόλος του κοινωνικού εταίρου, του ομοτράπεζου κυβέρνησης και εργοδοτών σε στημένους κοινωνικούς διαλόγους δεν του ταιριάζει και αυτό το αποδείξαμε στην πράξη: Δίνοντας μαζί με τους συναδέλφους μας τη μάχη για την κλαδική μας σύμβαση, για να μην περάσει η κατάργηση του πενθημέρου οχτάωρου στις φαρμακαποθήκες, για να σταματήσουμε απολύσεις όπου αυτές γίνονταν.

Βρεθήκαμε σε κάθε χώρο δουλειάς που οι συνάδελφοι μας έρχονταν αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία. Δώσαμε τη μάχη για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Τώρα που οι συνέπειες της πολιτικής επιλογής της διασπαστικής ομοσπονδίας να μετατρέψει το ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο φαίνονται στην τσέπη των συνταξιούχων, αφού οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 80% αποδεικνύει ποσό σημαντική ήταν η στάση του συνδικάτου και της ομοσπονδίας μας.

Συνένοχοι στο έγκλημα δε γίναμε, έγκαιρα προειδοποιήσαμε για το τι θα συμβεί, μπορούμε να κοιτάξουμε τους συναδέλφους μας στα μάτια και να τους καλέσουμε να αγωνιστούν μαζί μας για πραγματικές συντάξεις και όχι φιλοδωρήματα. Απαιτήσαμε από κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία στους χώρους δουλειάς. Ενώσαμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς και άλλα πρωτοπόρα σωματεία για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για άμεσες και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, για ασφαλή και περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πανδημία, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τα lockdown, δε στάθηκαν εμπόδια από το να βρισκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους, ούτε για μια μέρα δε σταμάτησαν οι εξορμήσεις και οι παρεμβάσεις μας σε εργοστάσια, φαρμακαποθήκες, εταιρείες, υπουργεία και δήμους. Σε πείσμα όλων όσων μας ήθελαν κλεισμένους στο καβούκι μας, έρμαια της ατομικής μας ευθύνης, αποδείξαμε πως πίσω από τις μάσκες υπάρχουν φωνές, πετύχαμε ο κλάδος να κρατήσει ζωντανή και δυνατή τη συνδικαλιστική του συγκρότηση.

Συνάδελφοι,

Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολοι και ίσως μακροχρόνιοι. Θα χρειαστεί να δείξουμε αποφασιστικότητα, υπομονή, πείσμα μα κυρίως οργάνωση για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τα σημερινά μας προβλήματα, μα και την καταιγίδα που έρχεται. Για αυτό οι αρχαιρεσίες του συνδικάτου μας πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα τους νέους, τις γυναίκες, τους εργολαβικούς, που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα, να συστρατευθούν μαζί με το Συνδικάτο, να γίνουν μέλη του. Από αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς, η συσπείρωση μας ας γίνει ο εφιάλτης όλων αυτών που μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΠΟΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.