Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει και νέα επίθεση σε όσα ασφαλιστικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Στο στόχαστρο τους βρίσκεται ο αποχαρακτηρισμός των  βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Όπως γνωρίζουμε ο κλάδος μας έχει εξαιρεθεί από τα ΒΑΡΕΑ εδώ και μερικά χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  κατά απαίτηση της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Παραμένουν μόνο ελάχιστοι εργαζόμενοι. Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζει με νομοσχέδιο να φέρει στην Βουλή την πλήρη κατάργηση τους  σε μια σειρά κλάδους ανάμεσά τους και τον δικό μας.

 Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Ο θεσμός των ΒΑΕ είναι συνδεδεμένος με τη συνταξιοδότηση, με μειωμένα χρόνια δουλειάς, με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Ανταποκρίνεται αυτός ο θεσμός στην πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά ειδικότητες, επαγγέλματα και κλάδους.  Ένας απλός τρόπος να το διακρίνουμε, είναι να δούμε τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες, τις κατασκευές, το μέταλλο που δείχνουν 60άρηδες, ενώ είναι 45 ή 50 χρόνων.

Ο θεσμός των ΒΑΕ που προβλέπει σύνταξη κατά 5 χρόνια νωρίτερα, αναγνωρίζει ότι σε αυτούς τους χώρους και επαγγέλματα οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιδιαίτερα βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, που οδηγούν σε γρήγορη και μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας τους και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη να συνταξιοδοτηθούν – απομακρυνθούν από αυτές τις συνθήκες νωρίτερα, συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα.

 Στον κλάδο μας οι συνάδελφοι μας που εργάζονται στην παραγωγή του φάρμακου και του καλλυντικού είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες, βλαβερές ουσίες, αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία τους.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ θα εξαιρεθούν από τις αντιασφαλιστικές αλλαγές που ψηφίστηκαν και όσες δρομολογούνται, η αλήθεια είναι διαφορετική: Πρώτον, όπως όλοι οι εργαζόμενοι έτσι και οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ, όταν θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, θα λάβουν μικρότερες συντάξεις με βάση τους νόμους που ψηφίστηκαν και συνεχώς θα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο νέων μειώσεων, λόγω της κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεύτερον, πρόσφατα αποκαλύφθηκε δημόσια η συμφωνία της κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ για αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ με αφετηρία τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για τη θεμελίωση πλήρους σύνταξης, που σήμερα είναι 4.500.

Ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων σημαίνει:

  • αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως 7 χρόνια.
  • μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή πρακτικά ωφελούνται άμεσα οι εργοδότες από το επασφάλιστρο των ΒΑΕ, το 10% του ανθυγιεινού επιδόματος.
  • επιβάρυνση της υγείας των εργαζόμενων με την αύξηση στην έκθεση του επαγγελματικού κινδύνου, την πρώιμη φθορά της υγείας τους.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες μια σειρά κλάδοι στην βιομηχανία, τις κατασκευές, τους ΟΤΑ παίρνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα στους χώρους δουλειάς για την υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την διεύρυνση τους. Το συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.