Κοινή Ανακοίνωση σωματείων για την τηλεργασία

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα σωματεία που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση – ψήφισμα καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στους κλάδους που αξιοποιείται η τηλεργασία να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων να μονιμοποιήσουν με νέο νόμο αυτή τη νέα μορφή «ευέλικτης» εργασίας που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες ελαστικές μορφές εργασίας που προϋπήρχαν της πανδημίας.

Στοχεύουν με νομοσχέδιο που θα καταθέσουν στη Βουλή να διατηρήσουν το «διευθυντικό δικαίωμα» στην επιβολή αυτής της νέας μορφής ευέλικτης εργασίας. Επιδιώκουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να καταργήσουν όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει.

Σκοπός κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών είναι η ένταση της εκμετάλλευσης σε συνθήκες κρίσης ώστε να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι τα σπασμένα.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Τους μήνες της καραντίνας που οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της τηλεργασίας, έβγαλαν πλέον τα συμπεράσματά τους. Η τηλεργασία δεν έρχεται, όπως διατείνονται οι εργοδότες μας, για να φέρει το «σύγχρονο» και την «πρόοδο». Αντίθετα, μας επιστρέφει δεκαετίες πίσω, αφού:

  • Καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο.
  • Αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Απομονώνει τον εργαζόμενο από το χώρο εργασίας κι από τους συναδέλφους του, με αποτέλεσμα να μπαίνουν εμπόδια στην κοινωνική και συνδικαλιστική του δράση.
  • Εισάγει μεθόδους χαφιεδισμού, ακόμη και μέσα στα σπίτια των εργαζομένων (κάμερες, άλλες τεχνικές υποδομές «ελέγχου» της απόδοσης κλπ).
  • Ενώ ο εργοδότηςμειώνει τα λειτουργικά του κόστη, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώνουν ξανά και ξανά για τις ανάγκες της εργασίας τους (τεχνικό εξοπλισμό, ίντερνετ, φωτισμός, ανατομική καρέκλα, θέρμανση κλπ).
  • Ο εργαζόμενος βρίσκεται ακόμα πιο εκτεθειμένος σε προβλήματα υγείας, όπως μυοσκελετικά, νοητική και οπτική κόπωση, που δεν αναγνωρίζονται πλέον και σαν επαγγελματικές ασθένειες. Δεν υπάρχουν συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Δυναμώνουν το στρες και άλλες αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες.
  • Δυνάμωσε η εκμετάλλευση ειδικά στις νέες γυναίκες που είχαν την ίδια στιγμή να φροντίσουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.
  • Η τηλεργασία αξιοποιήθηκε από τους εργοδότες ως μέσο απεργοσπασίας, αφού συνάδελφοι πιέστηκαν να εργαστούν από το σπίτι μέρες απεργίας
  • Αξιοποιήθηκε ως μέσο καταπάτησης αργιών και άδειας. Σε περιπτώσεις συνδυάστηκε με την αναστολή της εργασίας, εντείνοντας το φαινόμενο της μαύρης- αδήλωτης εργασίας.
  • Τα προσωπικά δεδομένα πελατών και εργαζομένων δεν διαφυλάσσονται.
  • Η τηλεργασία, ως ευέλικτη μορφή που συνδυάζεται με τις άλλες μορφές υποαπασχόλησης, χτυπά τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει την τηλεργασία στις τόσες μορφές ευελιξίας ενώ προβλέπει ότι θα μπορεί να συνδυάζεται με αυτές.
  • Οι διατάξεις για το ωράριο αποτελούν προκλητική κοροϊδία αφού κανείς ελεγκτικός μηχανισμός δε μπορεί να ελέγχει εξατομικευμένα, 24 ώρες το 24ωρο, το ωράριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
  • Προβλέπει τη δυνατότητα στον εργοδότη να βάζει τον εργαζόμενο σε «τηλε-ετοιμότητα», απαιτώντας τη διαρκή διάθεση του εργαζόμενου για δουλειά όλη την μέρα.
  • Εισάγει και νέους μηχανισμούς χαφιεδισμού και ελέγχου των εργαζομένων μέσα στο σπίτι του, πλάι σε όσους παλιούς λειτουργούν ήδη.
  • Απαιτεί από τον εργαζόμενο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη μετατρέποντας την υγεία και ασφάλεια σε «ατομική ευθύνη» και δίνει πολλαπλές δυνατότητες στους επιχειρηματικούς ομίλους να μην υποχρεώνονται στην κάλυψη του κόστους της τηλεργασίας.
  • Κοροϊδία αποτελεί και η ίδρυση Τμήματος Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με την τεράστια υποστελέχωση του Σώματος αλλά και τις ίδιες τις κατευθύνσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας την πολιτική της εκμετάλλευσης και της «εργασιακής ειρήνης» μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Για τους εργαζόμενους, εκσυγχρονισμός και πρόοδος δεν είναι η δουλειά χωρίς ωράριο, η διαθεσιμότητα στην εργοδοσία 24 ώρες το 24ωρο, η πλήρης ανατροπή της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Πρόοδος είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, η κατάργηση κάθε μορφής «ευελιξίας», οι μισθοί και τα δικαιώματα με βάση τις ανάγκες. Πρόοδος είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης να γίνονται εργαλείο ευημερίας για τους εργαζόμενους και όχι η ένταση αυτής της βαρβαρότητας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Διεκδικούμε:

  • Να καταργηθούν οι αντεργατικές διατάξεις και οι ΠΝΠ που περιλαμβάνουν και την τηλεργασία
  • Να μην υπάρξει καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας
  • Η επιστροφή στους χώρους δουλειάς να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις αποστάσεις, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν στις συνθήκες της πανδημίας.
  • Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο– 5ήμερο, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου – μη εργάσιμου χρόνου.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν αναβαθμισμένες δομές στήριξης της οικογένειας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και Αμεα, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, βοήθεια στο σπίτι κλπ)

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τα Σωματεία:

Σ.Ε.ΤΗ.Π.

Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περ. Αττικής

Σωματείο εργαζομένων στη MELLON

Σωματείο εργαζομένων στη Firstdata

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής “ο Βύρων”

Σύνδεσμος Ιδιωτικών υπαλλήλων Αθήνας

Σωματείο εργαζομένων στην Ενέργεια

Συνδικάτο φαρμάκου- καλλυντικών και συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.