Αθήνα 14.10.21
Το Π.Α.ΜΕ. καταγγέλλει την κυβέρνηση που για μια ακόμα φορά άφησε τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στις ακραίες συνθήκες κακοκαιρίας που πλήττουν τις τελευταίες ώρες τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού. Περιοχές ολόκληρες πλημμύρισαν, δρόμοι μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Η κυβερνητική συνταγή για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης κακοκαιρίας δεν είναι άλλη από την γνώριμη επίκληση της ατομικής ευθύνης και την αποστολή μηνυμάτων από το 112…
Το υπουργείο Εργασίας δεν έπραξε το παραμικρό για να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων που ήταν αναγκασμένοι να εργασθούν σε αυτές τις συνθήκες. Δε προχώρησε στη ρητή απαγόρευση μιας σειράς εργασιών που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, αφήνοντας τους εκτεθειμένους και στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην εργοδοτική τρομοκρατία. Αντί να απαγορεύσει ρητά κάθε εξωτερική εργασία που είναι επικίνδυνη κάτω από αυτές τις συνθήκες είδαμε για άλλη μια φορά διανομείς στους δρόμους, οικοδόμους στις σκαλωσιές και δεκάδες άλλες κατηγορίες εργαζομένων να ρισκάρουν τη ζωή και την ακεραιότητά τους για να βγάλουν το μεροκάματο.
Δεν έκανε το παραμικρό για να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων οι οποίοι απουσίασαν από τη δουλειά τους, είτε γιατί ήταν αδύνατο να μετακινηθούν είτε γιατί έπρεπε να τρέξουν να πάρουν τα παιδιά τους απ’ τα πλημμυρισμένα (αξιολογημένα ή μη) σχολεία…
Το ίδιο κράτος που κινείται με την «ταχύτητα του φωτός» όταν θέλει να βγάλει παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων, το κράτος που μπορεί να κλείνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων για φρεγάτες σε χρόνο ρεκόρ “δεν μπορεί” να προστατέψει τους εργαζόμενους και το λαό από τα καιρικά φαινόμενα.
Τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και δεν εντάσσονται στις «επιλέξιμες δαπάνες». Η λογική που αναπαράγει και προωθεί η ΕΕ είναι αυτή του «κόστους – όφελους» για το κεφάλαιο, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατρέχει οριζόντια την πολιτική των κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη – μέλη. Τα προγράμματα και σχέδια διαχείρισης κινδύνων αξιολογούνται με κριτήριο την «οικονομική αποδοτικότητα».
Απαιτούμε:
- Καθολική απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες και αυστηρό έλεγχο της εφαρμογής της από τα αρμόδια κρατικά όργανα
- Πλήρη κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων για όσο διάστημα απαιτείται βάσει των διατάξεων περί ανυπαίτιου κολλήματος (657 ΑΚ)
- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές