ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-06-2020

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

Πραγματοποιούμε την γενική μας συνέλευση σε περίοδο όπου οι εξελίξεις στον κλάδο μας είναι γοργές, οι κινητοποιήσεις του συνδικάτου για το ωράριο είναι σε εξέλιξη, τα προβλήματα  στους χώρους δουλειάς οξύνονται.

Η επίθεση που εκδηλώνεται τώρα στις φαρμακαποθήκες, από εργοδότες και δημοτικές αρχές είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου, που βάζει στο στόχαστρο τις συμβάσεις, το ωράριο, και το πενθήμερο. Είναι χαρακτηριστικό οτι σε ορισμένες εταιρίες  έχει επιβληθεί κυλιόμενο ωράριο, στην διάρκεια της πανδημίας  εργαζόμενοι απασχολούνταν και τα Σαββατοκύριακα και αλλού εξαήμερα.

Επιδιώκουν την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, χτυπώντας τις συλλογικές συμβάσεις και το ωράριο, για να μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία. Αυτό τον στόχο επιδιώκει συνολικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης και κατά συνέπεια τους σχεδιασμούς των εργοδοτών του κλάδου. Στοχεύουν, δηλαδή, στην καθήλωση των μισθών, την μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, την  διάλυση των συλλογικών συμβάσεων.

Μέσα στην πανδημία  η δημοτική αρχή του Δήμου της Αθήνας στις 22/04 πήρε απόφαση  που ικανοποιεί  τις απαιτήσεις μεγάλων εργοδοτών φαρμακαποθηκών για άνοιγμα τα Σάββατα . Όπως η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να πάρει  αντεργατικά μέτρα, για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση, έτσι και η δημοτική αρχή, μαζί με τους εργοδότες, αξιοποιούν την πανδημία για να περάσουν τα σχέδιά τους.

Ο  δήμος Αθήνας έχει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της αστικής τάξης, παίζει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της κυβέρνησης. Για αυτό και η αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο έχει αποκτήσει βαθύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η μάχη που δίνουμε στις φαρμακαποθήκες για το πενθήμερο και το 8ωρο δεν είναι σημερινή. Η πρώτη προσπάθεια για να χτυπηθεί το πενθήμερο έγινε πριν 6 χρόνια περίπου, όπου σε μεγάλο βαθμό την αναχαιτίσαμε.

Από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις του συνδικάτου που έχουν πραγματοποιηθεί  βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα που μας βοηθούν για την συνέχιση του αγώνα που δίνουμε, όχι μόνο για την υπεράσπιση του πενθήμερου, αλλά  και της υπογραφής κλαδικής σύμβασης.

Υπάρχει το συνδικάτο που έχει συγκροτημένη δύναμη, που παρεμβαίνει, κάνει σοβαρή προσπάθεια να  εμποδίσει, να αναχαιτίσει τα σχέδια των εργοδοτών. Το έχουμε καταφέρει εδώ και δέκα χρόνια όπου δώσαμε την μάχη για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί τους.  Δίνουμε την μάχη και σήμερα και απαντάμε με αυτό τον τρόπο με την δράση μας στα ιδεολογήματα που καλλιεργούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους ότι τίποτα δεν γίνεται. Δεν είναι λίγο, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που επικρατεί απογοήτευση και μοιρολατρία να έχουμε καταφέρει να  κλείσουν οι φαρμακαποθήκες που πρωτοστατούν στο άνοιγμα του Σαββάτου. Ειδικά  όταν μπροστά μας είχαμε να αντιμετωπίσουμε δικαστήρια, αστυνομία, ΜΑΤ, την εργοδοτική τρομοκρατία και το φόβο. Αποδείξαμε ότι οι εργοδότες και οι μηχανισμοί τους δεν είναι ανίκητοι και αυτό φάνηκε πολύ ξεκάθαρα στις κινητοποιήσεις  όπου οι εργοδότες μπροστά στους εργαζόμενους τους εκτέθηκαν.

Δώσαμε το μήνυμα, ότι μόνο με την σύγκρουση με την εργοδοσία  έχουμε την δυνατότητα να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, ότι  με αυτή την στάση μπορούμε να διεκδικήσουμε δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Τα καταφέραμε γιατί υπήρχε μαζική συμμετοχή εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, από τις φαρμακαποθήκες, τους συναδέλφους μας από την ιατρική ενημέρωση, από τα εργοστάσια,  γιατί είχαμε την στήριξη των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου μας του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, της ΜΠΕΡΙΓΚΕΡ, της ΛΟΡΕΑΛ.

Κατανοήσαμε ότι μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε σήμερα αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, να βάλουμε το δικό μας σχέδιο που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

Δεν θα είχαμε αυτή την στάση και αυτή την γραμμή εάν δεν συμμετείχαμε σε συντονισμό με άλλα ταξικά σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα,  επιχειρησιακά σωματεία, πρωτοπόρους εργαζόμενους από χώρους δουλειάς  που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αυτή η γραμμή ξεκαθάρισε έγκαιρα ότι είμαστε με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τάξης μας, ότι δεν συνδιαλεγόμαστε με τους εργοδότες, ότι δεν υποκύπτουμε στη λογική του μικρότερου κακού, δεν υποκύπτουμε στην λογική ότι εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα.  Η γραμμή μας είναι σήμερα οι εργαζόμενοι να έχουν δικαιώματα, να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς.

Σε αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την ΓΣΕΕ που πραγματοποίησε συνέδριο στο Καβούρι με την παρουσία των ΜΑΤ, τους συνδικαλιστές της ΠΟΙΕ που το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν φωτογραφίες με τον υπουργό (Βρούτση)  την στιγμή που απολύονται οι συνάδελφοί τους, που εργάζονται κάτω από το καθεστώς της τηλεργασίας, που βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το  εργασιακό μέλλον τους.

Το αποκορύφωμα είναι ότι αυτοί που λέγονται συνδικαλιστές  που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντά των εργαζομένων είναι στην διοίκηση του ταμείου, βάζουν πλάτη υλοποιούν όλα τα αντεργατικά αντιασφαλιστικά μέτρα των κυβερνήσεων, καταδικάζουν τους συνταξιούχους του κλάδου μας να παίρνουν συντάξεις πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή που καλούν το συνδικάτο μας την ομοσπονδία μας να φύγουν από τον φυσικό τους χώρο για να κάνουν επένδυση που θα ενισχύσουν το ταμείο υποτίθεται. Ντροπή τους!

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Στην διάρκεια της πανδημίας το συνδικάτο μας έκανε πράξη το σύνθημα  πως πίσω από τις μάσκες δεν κρύβονται κλειστά στόματα.  Κρατώντας μια υπεύθυνη στάση και επιδιώκοντας να είναι υγιείς οι δυνάμεις μας οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, δεν αναστείλαμε την δράση μας, προσπαθήσαμε να έχουμε επαφή με εργασιακούς χώρους, με εργαζόμενους , να γίνονται παρεμβάσεις από το συνδικάτο όταν υπήρχε η ανάγκη.

Βρεθήκαμε κοντά στους συναδέλφους μας που στην διάρκεια της πανδημίας βγήκαν σε αναστολή. Διεκδικούμε αυτοί οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν το χαμένο μέρος του εισοδήματος, καταγγέλλοντας τους εργοδότες που βρήκαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις Π.Ν.Π για να έχουν περισσότερα κέρδη.

Βρεθήκαμε κοντά στους εργαζόμενους εταιριών που η εργοδοσία προσπάθησε να  φορτώσει στους εργαζόμενους μέρος της κανονικής τους άδειας, στην λογική αφού πήρε μέτρα προστασίας των εργαζομένων για να έχει δυνατότητα να συνεχίσει την  παραγωγική δραστηριότητα να μοιραστεί η χασούρα της εργοδοσίας με τους εργαζόμενους. Πραγματοποιήσαμε  αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην διοίκηση, συζητήσαμε με εργαζόμενους,  πραγματοποιήσαμε όταν ήταν σε εξέλιξη η πανδημία κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης. Δώσαμε θάρρος και κουράγιο στους συναδέλφους μας να μην αποδεχτούν τα σχέδια της εργοδοσίας, και αρκετοί εργαζόμενοι το διεκδίκησαν και το κατάφεραν.  

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι όταν οι εργαζόμενοι μπαίνουν μπροστά έχουν την δύναμη να αποτρέπουν αρνητικές εξελίξεις έχουν την δύναμη να επιβάλλουν το δίκιο τους.

Οι εργαζόμενοι της ιατρικής ενημέρωσης αλλά και των γραφείων των επιχειρήσεων βρέθηκαν κάτω από το καθεστώς της τηλεργασίας.  Είναι ένα μέτρο που αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας, μειώνει τα λειτουργικά έξοδα των εταιριών καθιστά ευάλωτους και ευέλικτους τους εργαζόμενους χωρίς διαχωρισμό εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

Μας το μαρτυρούν οι ίδιοι εργαζόμενοι ότι πλέον δεν γνωρίζουν ωράριο, έχει συνέπειες για τον ελεύθερο χρόνο τους και για τις οικογένειές τους. Μακριά από εμάς η σκέψη να νομιμοποιήσουμε αυτή την μορφή εργασίας, στο όνομα δήθεν της τεχνολογικής προόδου. 

Είχαμε την εξέλιξη της πώλησης της ΠΡΟΦΑΡΜ σε ξένο fund. Παρακολουθούμε τη εξέλιξη, μας ενδιαφέρει να παρέμβουμε στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γιατί συνήθως μετά από τέτοιες αγοραπωλησίες τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται σε αμφισβήτηση. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός : αυτοί που την  πληρώνουν  είναι οι εργαζόμενοι.                    

Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις  των υγειονομικών  και όλων των εργαζομένων για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να καλύπτει στις ανάγκες μας, με αποκορύφωμα την μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα όπου συμμετείχε ενεργά  το συνδικάτο μας,  δώσαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πληρώσαμε πολλά, δεν θα ματώσουμε άλλο για τα κέρδη τους, δώσαμε μήνυμα ότι η εργατική τάξη οι εργαζόμενοι είναι εδώ. Αποκαλύψαμε τα σχέδια της κυβέρνησης που αξιοποίησε την πανδημία για να πάρει αντεργατικά μέτρα. Τώρα που είμαστε σε τροχιά νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και παγκόσμια, θέλουν να διασφαλίσουν, να ενισχύσουν το μεγάλο κεφάλαιο, παίρνουν συνεχώς νέα μέτρα που επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση των εργαζομένων.  Θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν την άποψη ότι για την κρίση φταίει η πανδημία. Ήταν ξεκάθαρο ότι πριν την πανδημία είχαν εμφανιστεί τα σημάδια για μια νέα καπιταλιστική κρίση, αυτά έλεγαν οι αναλύσεις διεθνών οργανισμών όπως του ΔΝΤ του ΟΟΣΑ αλλά και τα οικονομικά επιτελεία ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών.    

Απλώς η πανδημία επιτάχυνε την εκδήλωση της κρίσης, και οφείλουμε εμείς οι εργαζόμενοι έχοντας και την εμπειρία της προηγούμενης κρίσης, να βγούμε στο προσκήνιο, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Η πανδημία όμως πέρα από τα τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές αποκάλυψε πολύ καθαρά  την γύμνια αυτού του συστήματος που δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις στοιχειώδες ανάγκες μας.

Για άλλη μια φορά  αποδείχτηκε ποια είναι η κύρια παραγωγική δύναμη της κοινωνίας, εμείς οι εργαζόμενοι που παράγουμε όλο τον πλούτο, αρκεί να κατανοήσουμε ότι εμείς μπορούμε να εργαστούμε χωρίς τα αφεντικά μας αυτοί χωρίς εμάς δεν μπορούν. Για να μην αδικήσω κανένα συνάδελφο, το συνδικάτο πραγματοποίησε αρκετές παρεμβάσεις και σε άλλους χώρους δουλειάς, αποδείξαμε ότι έχουμε την δύναμη να εμποδίζουμε αρνητικές εξελίξεις, να επιβάλλουμε διεκδικήσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αντλώντας πείρα από όλες τις μάχες που δώσαμε, το μεγάλο όπλο είναι η  εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους του κλάδου, η αλληλεγγύη, η υπομονή. Σήμερα  χρειάζεται να συναποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Ένα μεγάλο μέτωπο είναι η μάχη που δίνουμε για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης. Όταν ακόμα και σήμερα  που δίνουμε την μάχη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στις φαρμακαποθήκες, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα φαρμακεία, οι εργοδοτικοί φορείς ο ΠΑΝΝΕΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΑΡΙΩΝ, ΟΣΦΕ, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, κωλυσιεργούν και αποφεύγουν  την συζήτηση κάτω από την λογική ότι δεν θα γίνω εγώ λαγός.

Χρειάζεται θαρρετά να ανοίξουμε την συζήτηση στους χώρους δουλειάς, να εξηγήσουμε σε νέους εργαζόμενους αλλά και να θυμίσουμε στους παλιότερους συναδέλφους τι σημαίνει πρακτικά να έχεις συλλογική σύμβαση. Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που έχουμε, όπως για παράδειγμα το πενθήμερο και το ωράριο,  τους μισθούς και άλλα. Σημαίνει σύγκρουση με τον κάθε εργοδότη ξεχωριστά αλλά και συνολικά για να διεκδικήσεις την υπογραφή. Χρειάζεται συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, έχουμε πάρει μέτρα να διακινήσουμε το σχέδιο της σύμβασης, να πουν γνώμη οι εργαζόμενοι, προτάσεις κλπ. Αυτή η διαδικασία να αποτελέσει αφορμή να ξεδιπλωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις  σε όλους τους χώρους, είναι ο μόνος τρόπος για πιέσουμε την εργοδοσία να υπογράψουν την σύμβασή μας. Ήδη στην ΦΑΜΑΡ ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, το σχέδιο της επιχειρησιακής σύμβασης εντάσσει όλους τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση να σταματήσουν να υπάρχουν πολλών μορφών ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, όπως των εργολαβικών. Φιλοδοξούμε να πάμε και σε άλλους χώρους δουλειάς, όπως σε ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΣΥΝΦΑ, ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι απέναντι σε δημοτικές αρχές και εργοδότες 29/06 κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Την ημέρα εκείνη να εκφραστεί με μαζική συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου με συγκέντρωση, όχι μόνο από φαρμακαποθήκες αλλά και από όλους τους χώρους δουλειάς, είναι θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Έχουν  μαζευτεί υπογραφές από εργαζόμενους όπου εργάζονται στις φαρμακαποθήκες της Αθήνας ώστε να μπει θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.  Πραγματοποιήθηκαν  συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων , με στόχο να εντείνουμε την πίεση να πάρουν θέση για το ζήτημα του ωραρίου. Διεκδικούμε να παρθεί πίσω η απόφαση για το άνοιγμα τα Σάββατα.

  • Στις 27/06 να πραγματοποιηθεί νέα στάση εργασίας στον Μαρινόπουλο
  • Συνέχιση της παρέμβασης στις φαρμακαποθήκες με περιοδείες, συνελεύσεις, συσκέψεις,
  • Αποφάσεις επιχειρησιακών σωματείων.
  • Προσπάθεια να παρέμβουμε σε χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν προβλήματα, όπως σε χώρους εργασίας που οι συνάδελφοι μας μπήκαν σε εκ περιτροπής εργασίας
  • Για αυτό καλούμε σήμερα κάθε εργαζόμενο, κάθε εργαζόμενη από τις αποθήκες, τα εργοστάσια, την ιατρική ενημέρωση, τους συναδέλφους μας από τα φαρμακεία να συστρατευθούν μαζί μας, να εμπιστευθούν την δύναμή τους. Να πρωτοστατήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς να στήσουν επιτροπές που μαζί με το συνδικάτο μας, την ομοσπονδία να διαμορφώνουν σχέδιο, να οργανώνουν τους εργαζόμενους. Με την δράση του συνδικάτου των εργαζομένων δείξαμε ότι μπορούμε, εμείς έχουμε την δύναμη και θα τα καταφέρουμε.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.