Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου για τις εξελίξεις στην Pfizer

Πριν λίγες μέρες, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ανακοίνωσε, με διαδικτυακή ενημέρωση, στους εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα σχέδιά της για συνολικές περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, με «αποδέκτες» τους εργαζόμενους, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού για τους επιχειρηματικούς ομίλους λογίζονται ως «κόστος» που πρέπει πριν από όλα να μειωθεί!

Στα πλαίσια αυτά ήδη έχουν ανακοινωθεί για την Ελλάδα:

  • Κλείσιμο τμήματος στην Αθήνα με μεταφορά του αντικειμένου σε «φθηνότερες» θέσεις στη Θεσσαλονίκη. 
  • Απολύσεις και μειώσεις ωραρίων και μισθών στο προσωπικό της καθαριότητας, που σημαίνει κι εντατικοποίηση της δουλειάς.
  • Στόχοι για απόλυση ή μη ανανέωση εργολαβικών εργαζομένων, πάγωμα των προσλήψεων και μη αναπλήρωση κενών θέσεων σε ομάδες που περίμεναν προσλήψεις, ώστε να πέσει ο φόρτος εργασίας. 
  • Μείωση ακόμη και στα μπόνους.

Την ίδια στιγμή:

  • Η Pfizer σημειώνει για το 2022 έσοδα 110 δις ενώ το 2021 είχε έσοδα περίπου 80 δις.
  • Για την αρχική επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη η Pfizer απολαμβάνει φοροαπαλλαγές 7,1 εκατομμυρίων. 
  • Η Pfizer επεκτείνεται με εξαγορές άλλων φαρμακευτικών εταιρειών της τάξης των 66 δις.
  • Η Pfizer έχει αυξανόμενα κέρδη ακόμη και αν υπάρχει απόκλιση από τις προβλέψεις της.
  • Η Pfizer απολαμβάνει τις φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές, που έχουν νομοθετηθεί από την ΕΕ, τις μειώσεις σε rebate και clawback, τις διευκολύνσεις που προσφέρει η κυβέρνηση της Ελλάδας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως είναι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι, που χωρίς αυτούς τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, με μειωμένο εισόδημα από την ακρίβεια, με εντατικοποίηση της δουλειάς και με την απειλή της απόλυσης, μετά το «ξεζούμισμά» τους από την εργοδοσία, όταν οι σχεδιασμοί της το απαιτούν.

Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και στο φάρμακο και παντού δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Για τους κεφαλαιοκράτες, οι εργαζόμενοι δεν είναι τίποτε άλλο από τα γρανάζια μιας μηχανής που παράγει κέρδη και ανάλογα με τα επιχειρηματικά τους πλάνα αυτά τα γρανάζια τα διαχειρίζονται, τα πετούν, τα αντικαθιστούν, τα ανακυκλώνουν.

Η πραγματική δύναμη, όμως, βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων, γιατί αυτοί παράγουν όλο τον πλούτο. Κι αυτή η δύναμη μπορεί να εκφραστεί και να πολλαπλασιαστεί μέσα από την οργάνωση και τη συλλογική δράση, μέσα από τη συσπείρωση στα ταξικά σωματεία μας και τη διεκδίκηση όλων όσων δικαιούμαστε και μας αξίζουν.


Γι αυτό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη Pfizer, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όποια και αν είναι  η θέση και η σχέση εργασίας τους, να δυναμώσουν το επιχειρησιακό τους σωματείο και συσπειρωμένοι σε αυτό, μαζί και με την κλαδική μας Ομοσπονδία, να αντιπαλέψουν όσα η εργοδοσία σχεδιάζει σε βάρος τους, να αντεπιτεθούν και να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Κανένας να μην υπογράψει ή συναινέσει σε απόλυση. Μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας στο πλευρό των συναδέλφων μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΟΕΦΣΕΕ θα είναι στο πλευρό του σωματείου των εργαζομένων στη Pfizer, κάθε συναδέλφου και συναδέλφισσας, στηρίζοντας κάθε αγωνιστική τους πρωτοβουλία.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.