Ανακοίνωση για απολύσεις εργαζομένων στην εταιρία Novartis

Η αντεργατική επίθεση που χρόνια εξαπολύουν οι φαρμακευτικές εταιρίες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα τελευταία χρόνια είχαμε ομαδικές απολύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως “Astra”, “ Sanofi”, “Pfizer”, “Glaxo”, κλπ.

Το τελευταίο μεγάλο χτύπημα είναι οι απολύσεις εργαζομένων στην εταιρία Novartis, μια εταιρία με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Απολύσεις που βαφτίζονται οικειοθελείς αποχωρήσεις και γίνονται στα πλαίσια εσωτερικών αναδιαρθρώσεων της εταιρίας, προκειμένου να διασφαλιστεί  η κερδοφορία όπως έγινε με άλλες εταιρίες στο παρελθόν.Απολύσεις που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά σε περίοδο Χριστουγέννων!!!!

Αντιπροσωπεία του συνδικάτου φαρμάκου συναντήθηκε την Πέμπτη 6/12 με εκπροσώπους της διοίκησης της Novartis. Ακούσαμε για άλλη μια φορά τις συνηθισμένες δικαιολογίες, ότι οι αναδιαρθρώσεις ήταν απαραίτητες για τη βιωσιμότητα της εταιρίας,πως τα clawback και τα rebate είναι «αβάσταχτα»,οτι η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φαρμακευτικές επικαλούνται αυτούς τους λόγους για να αιτιολογήσουν απολύσεις. Από τη μεριά μας, καταγγείλαμε αυτές τις μεθοδεύσεις, απαιτήσαμε να σταματήσει η διαδικασία εθελουσίας εξόδου, κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Θεωρούμε απαράδεκτο οι εργαζόμενοι που με τη δουλειά τους συνέβαλλαν στο “success story” των φαρμακευτικών εταιριών, πόσο μάλλον της Novartis, να πετιούνται στο δρόμο πληρώνοντας την απλώς μειωμένη κερδοφορία της.

Συναδέλφισσα – συνάδελφε,

Για τις οικειοθελείς αποχωρήσεις πρέπει  να γνωρίζεις τα εξής:

Η «οικειοθελής αποχώρηση»  σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι καθόλου οικιοθελής.Γίνεται με πιέσεις των εργοδοτών και όπως και εάν ονομάζεται, είναι ένας εκβιασμός για να συναινέσει ο εργαζόμενος στο πέρασμά του στην ανεργία. 

Το οικονομικό αντίτιμο για να υπογράψεις πολύ γρήγορα θα εξανεμιστεί μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και στις καθημερινές υποχρεώσεις. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα συναδέλφων του κλάδου που μετά από «οικειοθελή αποχώρηση»βρέθηκαν και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, είναι άνεργοι, η δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους εργασίας.

Η «οικειοθελής αποχώρηση» προϋποθέτει την δική σου συναίνεση και υπογραφή. Συναίνεση σημαίνει παραίτηση από κάθε δικαίωμα και διεκδίκηση, ακόμα και από το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Έχεις  κάθε δικαίωμα να μην συναινέσεις. Και να επικοινωνήσεις με το σωματείο σου για να ενημερωθείς για τα νόμιμα δικαιώματά σου.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά αυτό που έχουμε ζήσει πολλές φορές στον κλάδο μας και ζουν συνάδελφοι από άλλους κλάδους. Ότι  πίσω από την βιτρίνα των ανθρωποκεντρικών εταιριών οι εργοδότες παίρνουν τις αποφάσεις τους, αδιαφορώντας  για την ζωή την δικιά μας και των οικογενειών μας, αξιοποιώντας και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων, που διαμορφώνεται για να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις τους.

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς…

Μοναδική διέξοδος για μας τους εργαζόμενους, είναι η συσπείρωση στο ταξικό συνδικάτο. Μοναδική μας δύναμη είναι η ενότητά μας. Κανένας μόνος του, να υπογράφει οικειοθελώς τον εργασιακό του θάνατο. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στον αντεργατικό κατήφορο, μόνο έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε την δουλειά και την αξιοπρέπειά μας.

Καταγγέλλουμε τις απολύσεις, καλούμε την εταιρία Novartis να τις ανακαλέσει άμεσα.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους φορείς, και την κοινωνία, να καταδικάσουν τέτοιου τύπου πρακτικές, που εφαρμόζει η συγκεκριμένη εταιρία, και οι εταιρίες του κλάδου.

                                              Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.